Lokaal

Twee jaar CoderDojo in Ridderkerk

Deze maand bestaat de CoderDojo in Ridderkerk alweer twee jaar. Een mooi moment voor de bibliotheek, maar vooral voor de jonge bezoekers! De CoderDojo loopt al twee jaar als een trein. Elke maand zijn er meer dan 20 kinderen tussen de 7 en 17 jaar aan het programmeren in de bibliotheek. De CoderDojo is een samenwerking tussen de Bibliotheek AanZet, de Brede school in Ridderkerk én een enthousiast team van 11 vrijwilligers. 

Eind 2017 is mediacoach Kim Kokkelink met de CoderDojo in Ridderkerk gestart. “Het viel mij op dat er vanuit scholen veel vraag was naar activiteiten gericht op techniek én dat veel kinderen geïnteresseerd zijn in computeractiviteiten.” CoderDojo is een non-profit beweging die in 2011 in Ierland is opgestart en wereldwijd is uitgerold. Kim: “In Nederland zijn er op het moment meer dan 100. Vooral bibliotheken pikken het op. Het sluit aan bij hun visie en de bibliotheken in Nederland hebben steeds vaker de ambitie om de digitale vaardigheden van bezoekers te vergroten.”

Verdieping

Inmiddels is de CoderDojo in Bibliotheek Ridderkerk echt een hit. Elke tweede zaterdag van de maand is de activiteit volgeboekt en wordt er van alles geprogrammeerd: robots, computerspelletjes, websites en stappentellers. Omdat veel deelnemers maandelijks terugkomen, is het mogelijk om de diepte in te gaan. “Zo is een groepje tieners nu bezig met het programmeren met Aruino’s en Raspberry Pi’s. Dat zijn mini-computers waar zelf programma’s voor geschreven kunnen worden.”, aldus Kim. 

Ook nieuwsgierig? Kom gerust een kijkje nemen. De volgende editie is op zaterdag 14 december. Inschrijven kan hier.