Lokaal

Tweede leven voor oude computeronderdelen

Van Pelt Recycling is onlangs officieel begonnen met een nieuwe activiteit: Van Pelt Urban Mining. Daar worden oude computers handmatig gedemonteerd. De onderdelen gaan vervolgens naar verwerkers overal ter wereld. Afgedankte spullen beginnen zo in de vorm van nieuwe grondstoffen aan een tweede leven.

Van Pelt begon in 2012 met metaalrecycling, in 2019 gevolgd door de recycling van elektronica. Het handmatig demonteren van computers draagt bij aan duurzaamheid. Dankzij dit proces worden de materialen beter gescheiden dan wanneer het in de shredder gegooid wordt.

Er wordt nu tussen 500 en 1000 ton ICT-materiaal per maand verwerkt. Door deze schaalgrootte kan Van Pelt direct leveren aan de verwerkers (zoals smelterijen) van de gerecyclede materialen. Door de tussenhandel te passeren leveren de onderdelen meer op, maar er is ook minder CO2-uitstoot, door minder transportbewegingen.

Bij Van Pelt Urban Mining werken negen mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt. Ze kunnen op deze plek weer arbeidsritme opbouwen, bijvoorbeeld na een lange burn-out. Ook mensen met bijvoorbeeld een Wajong-uitkering zijn aan de slag. Ze werken in een speciaal ingerichte prikkelarme omgeving, zonder veel druk. Intussen hebben ze ook contact met de andere werknemers van Van Pelt. Dat helpt aan het opbouwen van werknemersvaardigheden. Er wordt voor deze trajecten goed samengewerkt met de gemeente.

Ook u kunt uw steentje bijdragen aan een duurzame verwerking van uw oude computer en andere ICT-spullen. U kunt deze rechtstreeks bij Van Pelt inleveren.

Foto boven: Geholpen door medewerkers van Van Pelt Urban Mining haalt wethouder Marten Japenga (duurzaamheid) een oude computer uit elkaar. | Gemeente Ridderkerk