Twintig jaar cel en tbs in zaak insulinemoorden

De Rotterdamse verpleger Rahiied A. moet twintig jaar de cel in voor de zogeheten insulinemoorden. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam vandaag besloten. Ook krijgt hij tbs en een beroepsverbod voor de maximale duur van 25 jaar.

De rechtbank acht bewezen dat Rahiied A. elf mensen heeft ziek gemaakt door onnodig insuline in te spuiten. Dat deed hij bij verzorgingshuizen in Puttershoek, Ridderkerk en Rotterdam.

Vier van de ouderen overleden uiteindelijk. De rechtbank acht vier keer moord, zes pogingen tot moord en een poging tot doodslag bewezen.

De rechtbank gaat uit van voorwaardelijke opzet, waarbij hij willens en wetens de kans heeft aanvaard dat iemand door zijn handelen zou overlijden. Voor de rechter staat daarnaast vast dat hij sterk verminderd toerekeningsvatbaar was. Daarom is tbs opgelegd.

De rechter zegt dat Rahiied A. heeft gespeeld met de levens van hoogbejaarde mensen. “Weerloze patiënten, die aan jouw zorg waren toevertrouwd. Je hield steeds je mond en ging door met injecties.”

De rechter benadrukt de enorme impact op de maatschappij van deze moorden. “Iedereen kent wel iemand in een tehuis. Mensen moeten erop kunnen vertrouwen dat ze daar in goede handen zijn.”

Tegen A. was ook al twintig jaar cel, tbs met dwangverpleging én een beroepsverbod van 25 jaar geëist. Justitie eiste geen levenslang, omdat de verdachte sterk verminderd toerekeningsvatbaar is en daarom tbs moet krijgen. Levenslang én tbs kan niet. 

A. liet weinig van zich horen tijdens de inhoudelijke behandeling van zijn zaak, eerder deze maand. “Je krijgt er geen hogere straf voor, want zwijgen is een recht”, zegt de rechter daarover. “Maar door te zwijgen heb je wel bijgedragen aan de frustraties en het verdriet van de nabestaanden.”

bron: RTV-Rijnmond