Lokaal

‘Uit liefde voor alle honden’ bij NME Centrum Ridderkerk

Bij het NME Centrum de Groene Draak stond het afgelopen zaterdag 1 juni 2019 geheel in het teken van honden en hun baasjes tijdens de eerste hondendag in Ridderkerk.

Initiatiefneemster Sharon van Wijngaarden: “We willen bijdragen aan een mooi leven voor honden in Nederland. We hebben een breed programma waarbij elk soort hond en elke baas welkom zijn.  De dag staat in het teken van: ‘uit liefde voor alle honden’.”

Van Wijngaarden organiseert het niet alleen. Naast haar staat er een heel team klaar om de dag succesvol te laten verlopen. “Ik doe dit samen met Nathalie van Horik van hondenschool Flos. Het idee achter de dag is dat we een laagdrempelige activiteit organiseren voor  mensen die normaal gesproken niet naar een hondenschool gaan vanwege dat de hond het niet aan kan of te druk is”, vertelt Sharon van Wijngaarden.
Zo geven de dames onder meer gedragsgesprekken aan baasjes van honden. “We willen op de preventie zitten van probleemgevallen. We kijken er tweedelig naar: wanneer is iets een probleem voor de hond en wanneer voor de baas? Dat betekent niet dat we een kant-en-klaar antwoord geven, maar een indicatie. We proberen mensen op weg te helpen bij problemen als overmatig blaffen tot het niet alleen thuis kunnen zijn.”

Naast het consult, is er in de middag ook een lezing gedragsherkenning georganiseerd. “Hier kunnen mensen meer leren over de hond. Dat is complex, maar wel prachtig om te observeren”, zegt Van Wijngaarden. Terwijl er binnen vooral kennis wordt opgedaan, is er buiten ruimte voor veel beweging. “We hebben Nathalie, die zich stort op het lopen van een parcours met je hond en een workshop trainingspret met huisraad geeft. Daarnaast zijn er medewerkers, die ervoor zorgen dat honden die niet met andere honden kunnen opschieten, ook gebruik kunnen maken van het parcours.”

Speurwerk

Zowel van Wijngaarden als Van Horik geven buitenom de hondendag ook trainingen aan geïnteresseerden. “Bij mij kun je terecht voor een opvoedcursus van je hond. Dat gebeurt één-op-één en op afspraak”, zegt Van Wijngaarden. Van Horik richt zich meer op sport en spel: “Bij mij draait het erom de hond mentaal uit te dagen, bijvoorbeeld via speurwerk.”
Hierin versterken de dames elkaar. “Op het moment dat het bij mij goed gaat en ze openstaan om veel te leren, dan schuiven we ze door naar Nathalie. Wij vinden dat er in hondenland best veel haat en nijd is. Wij zijn voorstander van elkaar opzoeken, zodat je meer mensen kunt helpen en ook van mekaar kunt leren”, legt Van Wijngaarden uit.

Ondertussen maakt speurhondtrainer Renato Lebbink zich op voor een demonstratie met zijn zwarte Mechelse herder. “Ik geef een workshop gebaseerd op mensenlucht. De hond die ik mee heb is een gecertificeerde beveiligingssurveillance hond. Overal waar alarmmeldingen zijn van inbraak, gaat hij op zoek naar weggegooide spullen van gevluchte criminelen.”
Lebbink legt uit dat de hond het niet opraapt, maar juist gaat blaffen. “Zo blijft het bewijsmateriaal onaangetast. Daar is hij op getraind sinds hij acht weken is.” Volgens Lebbink duurt het twee jaar om zo’n hond te trainen. “Dat doen we met  zoekspelletjes. Daarna kan hij aardig wat. Een hond heeft natuurlijk een beter reukvermogen dan een mens. Meestal als we gaan zoeken, vinden we spullen als zaklampen, breekijzers of hamers in de bosjes.”

Honden speel-o-theek

Uit de blauwe tunnel aan de voorkant van ‘De Groene Draak’ komt een klein, wit hondje gekropen. Hondenliefhebster Myrthe Hoogendijk vertelt: “Ik ben hier vandaag gekomen, omdat ik het leuk vind om te trainen met Fluffy. Hij doet het soms goed en soms minder. Hij kan wel door de tunnel kruipen en een snoepje zoeken, maar met die stokken is nog even oefenen.” Hoogendijk vertelt dat ze pas een paar maanden begonnen is met trainen. “Ik zou later ook hondentrainster willen worden. Thuis leer ik hem ook om om te rollen en dood te spelen. Ik heb alleen nog nooit aan een training meegedaan, dus voor nu is Fluffy mijn eerste oefenhond”, zegt ze.

Behalve het kunnen trainen van de hond, is er ook de gelegenheid voor het aanschaffen van   voeding en speeltjes voor de viervoeter. “We hebben als het ware een honden speel-o-theek in het leven geroepen, omdat veel mensen spullen aanschaffen maar dat snel zat worden, terwijl het wel dure spullen zijn”, vertelt medewerker Jordy Blonk. Het idee hierachter is dat mensen een huurprijs kunnen betalen voor een intro om te zien wat er allemaal is en wat  past bij de hond. “We hebben veel spullen ingezameld en die verhuren we nu. Het gaat op basis van een strippenkaart.” Daarnaast worden er diverse soorten zakken voer verkocht en kun je meedoen aan een loterij. “Voor een kleine bijdrage kun je eten of een speeltouw winnen. Het geld hiervan investeren we vervolgens weer in het volgende hondenevenement”, sluit Blonk af.

Meer informatie is te vinden op: www.hondenkaravaan.nl.

Tekst en foto’s: Willeke Havenaar