Lokaal

Vaker buitenspelen door een boek vol ideeën

Alle leerlingen van groep 3 en 4 van basisscholen in Ridderkerk krijgen het 50-dingen-die-je-gedaan-moet-hebben-voor-je-12e-boek. Het boek staat vol ideeën om in Ridderkerk lekker buiten te spelen. Op vrijdag 6 september reikte wethouder Peter Meij het eerste exemplaar uit aan Laura uit groep vier van basisschool De Driemaster.

Vorig schooljaar heeft Laura de mascottewedstrijd voor het boek gewonnen met haar ontwerp Eegie de Egel. Laura heeft de egel gewoon bedacht: “Ik vind egels leuk en grappig. Door de stekels kunnen ze ook gevaarlijk zijn.” Volgens Laura’s moeder komt Eegie de Egel nog regelmatig voor in tekeningen en knutselwerkjes van Laura.

Mascottewedstrijd

Voor de mascottewedstrijd werden leerlingen van 6 Ridderkerkse basisscholen benaderd. In totaal zonden 150 leerlingen hun ontwerpen in. Juf Gerda, de leerkracht van Laura, stimuleerde haar leerlingen om eraan mee te doen: “De natuur is zo mooi gemaakt. De verwondering daarover wil ik graag doorgeven. Daarom ga ik in mijn lessen in op wat kinderen buiten zien en meemaken van de natuur. Ook geef ik regelmatig knutselopdrachten met natuurlijke materialen.”

Natuur in Ridderkerk

Vogels spotten bij de Waal, bijen bewonderen bij de Dierenhof of een hut bouwen in de natuur. Ook in Ridderkerk is er genoeg buiten te doen. Stichting Ravottuh verzamelde samen met de Brede School allerlei leuke en spannende activiteiten om buiten te doen.
Juf Gerda is enthousiast over dit initiatief: “Als ik het in de klas over dieren heb, gaat het vaak over olifanten of walvissen. Dieren ver weg of die je in de dierentuin ziet. Maar de natuur is ook heel dichtbij: wormen onder de grond en eenden in de vijver.” Laura speelt regelmatig buiten: “Ik doe veel balspelletjes met mijn zusje. Als het mooi weer is, gaan we zwemmen in het Oosterpark.”

Vies worden

Het 50-dingen-boek gaat over spelen in de natuur dicht bij je huis. Lekker vies worden hoort daarbij, volgens Stichting Ravottuh, want dan hebben kinderen pas goed gespeeld. Het boek geeft daarvoor allerlei ideeën, bijvoorbeeld slaapwater filteren of wilde bramen plukken.
Voor sommige dingen is de hulp van ouders, opa’s en oma’s nodig. Stefan van der Worm van stichting Ravottuh: “Kinderen kunnen veel zelf, maar vraag altijd hulp als je een vuurtje gaat stoken of hoogwater wilt bekijken.”

Erop uit

Wethouder Peter Meij steunt initiatieven die inwoners stimuleren vaker naar buiten te gaan. “Initiatieven zoals dit 50-dingen-boek geven kinderen en volwassenen een extra zetje om erop uit te trekken. Als gemeente zorgen we voor een goede buitenruimte waar mensen graag actief zijn.”

Op maat voor Ridderkerk

Het boek is een concept van Stichting Buitenmakelaar en voor Ridderkerk ‘op maat’ uitgegeven. Het Ridderkerkse 50-dingen-boek is mogelijk gemaakt met steun van de provincie Zuid-Holland en de stichting Fonobori. Het zou eerst voor de zomervakantie al worden uitgereikt aan groep 3, nu groep 4. Daarom kregen ook die leerlingen het boek afgelopen vrijdag overhandigd. Deze week ontvangen ook leerlingen van de groepen 3 en 4 van andere scholen in Ridderkerk hun exemplaar. Volgend schooljaar wordt het 50-dingen-boek weer uitgereikt aan alle leerlingen van de groepen 3 in Ridderkerk.

Bron: Gemeente Ridderkerk