Valse start verkiezingscampagne in Ridderkerk

Op 15, 16 en 17 maart 2021 worden de landelijke verkiezingen gehouden en inmiddels zijn alle politieke partijen volop bezig met haar campagnes.

Naast het mediageweld op TV en via de sociale media blijft het plakken van verkiezingsposters op verkiezingsborden een klassieker. Sinds een aantal jaren houdt de gemeente Ridderkerk zich aan de procedure dat de verkiezingsposters digitaal te dienen worden aangeleverd door de politieke partijen. De gemeente laat deze dan centraal drukken en neemt ook het plakken voor haar rekening. Dit alles om een ‘plakoorlog’ te voorkomen.

In de landelijke politiek staan de linkse partijen PvdA, GroenLinks en SP open voor een progressieve alliantie maar dat was zeker niet zichtbaar op de verkiezingsborden in Ridderkerk. Nadat eerst de borden waren neergezet was te zien dat 1 van de landelijke partijen, namelijk Code Oranje van Richard de Mos zelf al aan het plakken was geslagen met een behoorlijk groot formaat poster.

Op maandag 22 februari 2021 werden de verkiezingsposters door de gemeente Ridderkerk daarna officieel geplakt, ook op het juiste formaat. Al snel werd door diverse inwoners van Ridderkerk opgemerkt dat de verkiezingsposters van de partijen PvdA, GroenLinks en SP ontbraken, want vanuit de PvdA was aangegeven dat op 8 januari de poster al aangeleverd zou zijn en dat was ruim voor de deadline van 15 februari.

Loco-burgemeester Henk van Os bracht het onderwerp tijdens de openbare vergadering van de commissie Samen Leven op donderdag 4 maart naar voren en dat schepte meteen alle duidelijkheid. Van Os gaf aan dat het geen bewuste actie was van de gemeente, maar een combinatie van factoren. De partijen Groen Links en SP hebben helemaal geen verkiezingsposters digitaal aangeleverd maar PvdA had dit wel ruim op tijd gedaan. De oorzaak was een menselijke fout van een BAR-ambtenaar die de verkiezingsposter in een verkeerde map digitaal had opgeslagen.

Na vragen van de lokale PvdA afdeling heeft de gemeente Ridderkerk direct actie ondernomen om alsnog de PvdA posters te laten drukken en deze direct op de verkiezingsborden aan te brengen. De weersomstandigheden werkte helaas niet mee, want door de vochtige ondergrond was de aanhechting niet direct perfect en krulden de posters op. Een dag later werd alsnog een hersteloperatie gedaan die wel slaagde.

Ook gaf loco-burgemeester Henk van Os aan dat de bekladde posters van de VVD vervangen zijn door nieuwe verkiezingsposters.

Of dit allemaal de moeite waard is geweest moet blijken. Hoogleraar media en samenleving aan de Universiteit van Amsterdam Rens Vliegenthart deed verkiezingsposters een paar jaar geleden al eens af als ‘volstrekt irrelevant’. ,,Niemand laat zich door alleen een poster overtuigen om op een partij te gaan stemmen’’, stelde Vliegenthart in het Algemeen Dagblad.

De Ridderkerkers hebben deze landelijke verkiezingen aardig wat te kiezen aan Ridderkerkers op de verkiezingslijst. Zo staat wethouder Peter Meij op plaats 61 van het CDA, Rick van der Waerdt op plaats 30 bij de SGP en Robert van den Bout op plaats 5 van de nieuwe partij Oprecht (lijst 26).