Een overstap vanuit het brandweerkorps Carterton in Nieuw Zeeland naar Ridderkerk in Nederland blijkt minder groot dan gedacht. Alhoewel? Jeannette (37) en Steffen (36) zijn er alles aan gelegen om die stap te maken.
De Nederlandse Jeannette trouwde in 2007 met de Nieuw Zeelander Steffen Bertram en emigreerde in 2007 naar Carterton in Nieuw Zeeland. Een plaats van ongeveer 12.500 inwoners, op ruim 100 kilometers van Wellington in het Zuid Westen van het Noord eiland. Na het afmaken van hun studies gingen beide aan de slag, Jeannette als klinisch psycholoog terwijl Steffen bij de overheid en als professor aan de universiteit werkte. In die jaren werd ook het gezin uitgebreid met Yulia (15), Jay (9) en Xander (8). De beide echtlieden, die inmiddels zelf hun eigen huis hadden gebouwd, deden ook veel aan sport. Na de verhuizing werd Steffen door oude kennissen gevraagd om eens bij de brandweer te komen kijken. Na een eerste bezoek trok hem de baan als vrijwilliger wel aan.Steffen solliciteerde in 2018 bij het brandweerkorps van Carterton. Een post die jaarlijks tussen de 300 en 350 meldingen verwerkt (Red.; Ridderkerk is vergelijkbaar met tussen de 400 en 450 incidenten.) Aangestoken door de mooie verhalen solliciteerde Jeannette precies een jaar later ook voor een vrijwillige baan bij de brandweer.
Het opleidingstraject is daarna iets anders geregeld dan in Nederland. Eerst zes maanden meelopen en dan een opleidingstraject van 1½ jaar dat wordt afgesloten met een 8 daagse examen week. (In die tijd mag je wel als extra lid mee op de wagen). Hierin worden allerlei aspecten van het werk beoordeeld en in de praktijk gebracht. Na twee jaar kan via een cursus van 6 dagen worden doorgegroeid naar de functie van hoofdbrandwacht. Ook Jeannette heeft het traject met succes afgerond. Net als binnen de Veiligheid regio Rotterdam Rijnmond (VRR) hebben brandweerposten in Nieuw Zeeland ook specialiteiten. Naast de normale brandweerzorg, brand en hulpverlening, heeft het korps ook de beschikking over een grote tankwagen die 14.000 liter water kan vervoeren. Met deze wagen wordt assistentie verleent aan korpsen op soms wel 1½ uur rijden vanaf Carterton. Vanuit haar opleiding tot psycholoog werd Jeannette ook betrokken bij de opvang van brandweerlieden na een heftige inzet.
Tijdens de Corona periode, waarbij Nieuw Zeeland geheel dicht ging, ontstond er een soort van heimwee. Jeannette; “er gebeurde in Nederland veel. Familieleden overleden, mijn broer kreeg een zoon en mijn eigen kinderen verloren de taal en cultuur van Nederland. Reizen was onmogelijk”. Toen de wereld weer openging namen de Bertrams een heftige beslissing. Ze emigreerden (terug) naar Nederland. In 2023 streken ze neer in Berkel en Rodenrijs. Vanuit daar werd het leven in Nederland weer opgebouwd. Nadat hun huis in Nieuw Zeeland was verkocht, kregen ze ook zicht op een woning in Ridderkerk die ze in januari 2024 betrokken.
Na enkele maanden in Nederland begon het brandweer “gevoel” ook weer op te spelen. Er werd eerst in Berkel voorzichtig rond gekeken wat de mogelijkheden waren. Pas toen ze naar Ridderkerk kwamen was er contact met het korps Ridderkerk. Bevelvoerder Dennis van de Lagemaat zag twee nieuwe vrijwilligers, met papieren, als welkome aanvulling. Na een snuffelstage zagen beide partijen het wel zitten en werd er werk gemaakt van de overgang naar het korps. Het probleem was wel de certificering. Hoofdbrandwacht in Nieuw Zeeland is nog niet hetzelfde als hoofdbrandwacht in Nederland. Dennis van de Lagemaat is samen met Pieter van Wijk van de VRR in conclaaf gegaan met het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid. Het NIPV is verantwoordelijk voor de brandweer diploma’s in Nederland. Na uitgebreid onderzoek kwam naar voren dat de module brandbestrijding geheel overeen kwam. Ook het onderdeel technische Hulpverlening kwam nagenoeg overeen, maar hier stond geen Nieuw Zeelands certificaat tegenover. Dit onderdeel zullen ze nog extra moeten halen om als volwaardig brandwacht aangesteld te kunnen worden.
Steffen heeft inmiddels de aanstelling procedure doorlopen en start in september met het onderdeel THV. Jeannette heeft tijdens deze procedure een kuitspier gescheurd en zal pas de volgende ronde haar aanstelling verder kunnen afmaken. Ook zij hoopt daarna snel een plek te vinden waar zij het onderdeel THV kan doen (red.; in Rotterdam is vooralsnog in september geen opleidingsplek meer beschikbaar.) “Als het niet in Rotterdam kan, dan mag het ook elders in Nederland en ik hoop daarna ook snel deel uit te kunnen maken van het korps Ridderkerk’ reageert Jeannette.
Tijdens het gesprek met beide wordt duidelijk dat zij het (vrijwillige) brandweerwerk een warm hart toedragen. “In Nieuw Zeeland was je één ploeg die op elkaar moest kunnen vertrouwen in leuke maar ook minder leuke gevallen. Hier in Ridderkerk zien we deze saamhorigheid opnieuw. Daarom willen we onze brandweer kennis graag meenemen van Nieuw Zeeland naar Ridderkerk”.