Veel werk verzet bij bezoekerscentrum tijdens de lockdown

Vanwege de coronamaatregelen is het bezoekerscentrum van het Waalbos al vele maanden voor publiek gesloten, maar de vrijwilligers hebben in de periode van de lockdown zeker niet stil gezeten. Met name buiten is veel werk verzet. Met tweedehands klinkers is voorzien in de bestrating van het terras, toegangswegen en de paden van het eigen terrein. Daarnaast zijn knotwilgen en circa 2000 meidoornstruikjes geplant.

“We zijn nu helemaal klaar om mensen binnen en buiten te ontvangen. Binnen mag helaas nog niet, maar op ons terras kan men nu van een kopje koffie genieten. Bij mooi weer hopen we ook onze eigen appeltaart te kunnen serveren” blikt bestuurslid Jozef Hurenkamp vooruit.

Het bezoekerscentrum met de naam “De IJsvogel” is inmiddels bekend bij veel wandelaars en fietsers, die er even tot rust komen met koffie of thee. De vrijwilligers hebben ook gezorgd voor mooie toegangshekken, een goede fietsenstalling en de infrastructuur van de tuin. Verder zijn  de mouwen opgestroopt voor de opstelling van zonnepanelen (voor de eigen energievoorziening), een vuurplaats en een drietraps amfitheater, zodat er ook buiten groepen op het terras ontvangen kunnen worden.

“Binnen is nu alles klaar. Na de casco oplevering door de aannemer hebben we met eigen krachten gezorgd voor de afwerking en het interieur. Ook de grote zaal is nu helemaal ingericht. We kunnen haast niet wachten om onze eerste tentoonstelling te presenteren” stelt Jozef.

Vogelfoto’s

De eerste expositie in het bezoekerscentrum komt voor rekening van oud-Rijsoordenaar Piet van der Windt. Op een steenworp van zijn geboorteplek laat hij een greep uit zijn duizenden natuurfoto’s zien. Hij selecteerde voor deze première foto’s van vogels die gemaakt zijn in het Waalbos, Biesbosch en de directe omgeving. De panelen met zijn foto’s zijn nu bij de ramen opgesteld om de terrasbezoekers nu al wat te kunnen laten zien. Zodra “De IJsvogel” helemaal open mag, zullen op een groot scherm veel meer foto’s en korte films van vogels te zien zijn. “We streven ernaar om elke twee maanden en wellicht elke maand een nieuwe expositie op te stellen. Dat zullen vaak natuuronderwerpen zijn, maar we geven ook een podium aan kunst. Als de Ridderkerkse Kunstroute eind mei doorgang mag vinden, zullen bij ons vier kunstenaars exposeren” aldus Hurenkamp.


Vrijwilligers gezocht

Het is de bedoeling dat er gekoppeld aan de exposities steeds verschillende activiteiten plaatsvinden. De kinderactiviteiten zullen dan bijvoorbeeld hetzelfde thema hebben. Daarnaast mogen er lezingen en workshops verwacht worden. Piet van der Windt hoopt voor kleine groepjes mensen fotoworkshops te kunnen verzorgen: “Je bent er niet met een mooie camera. Je moet ook weten waar en hoe je moet kijken.”

Er zijn inmiddels verschillende vrijwilligersteams gevormd voor de taken in het bezoekerscentrum. Er zijn gastheren en gastvrouwen voor de ontvangsten en baliediensten, een werkgroep voor de kinderactiviteiten en jeugdeducatie, een groep die activiteiten voor ouderen gaat organiseren en een commissie voor exposities en tentoonstellingen. Voor de verschillende teams kan men nog vrijwilligers gebruiken, bijvoorbeeld tuinvrijwilligers voor het werken in de heemtuin en de winkel voor streek- en eigen tuin producten. Belangstellenden kunnen voor meer informatie mailen naar: info@bezoekerscentrumwaalbos.nl.

Openingstijden

Bezoekerscentrum “De IJsvogel” (Waalweg 9a) is nu alleen nog bij mooi weer geopend voor coffee-to-go en het terras op zaterdag en zondag van 11:00 en 16:00 uur, De volledige openstelling volgt zodra dat weer mogelijk is. De actuele openingstijden zijn te vinden op: www.bezoekerscentrumwaalbos.nl.

Door: BAR Lokale Media, deze week te lezen in De Combinatie.