Lokaal

Veiligheid op straat juist nu belangrijk

Ook nu het buiten vaak stiller is dan anders, is het belangrijk dat u veilig naar buiten kunt. Dat betekent veel werk voor de handhavers van de gemeente, die nu vaker op straat zijn en extra taken hebben.

Door de coronacrisis is het werk behoorlijk toegenomen. De BOA’s (buitengewoon opsporingsambtenaren) zijn naast de gebruikelijke werkzaamheden (op het gebied van parkeren, afval, overhangend groen en burenoverlast) ook bezig met het handhaven van de noodverordening voor de coronacrisis. Daarbij gaat het vooral over afstand houden en het verbod op samenscholingen.

“De noodverordening dient de volksgezondheid en veiligheid”, benadrukt Jos van den Bos, teamleider van de BOA’s. Maar het een heeft ook duidelijk met het ander te maken. “Je merkt dat mensen meer thuis zijn: er is extra afval, de parkeerdruk overdag in de woonwijken is groter.”

Door het coronawerk komen de BOA’s aan andere taken soms wat minder toe. Zo zijn er plekken in Ridderkerk die extra gecontroleerd worden, omdat daar de kans op samenscholingen groot is, en dus het risico op verspreiding van het virus daar ook groter is. Maar eigenlijk zijn alle plekken waar veel mensen komen in feite zulke ‘hotspots’. Jos merkt ook dat meer mensen naar buiten gaan, ook vrijer worden, maar wel goed aanspreekbaar zijn.

Extra uren en collega’s

Om het werk goed te kunnen blijven doen werken de BOA’s nu zeven dagen per week, in plaats van zes, en ook in de avonduren. Het team is bovendien versterkt met één tijdelijke collega. Jos geeft aan dat bij het indelen van de diensten rusttijd ook wordt meegenomen.

Rustige ronde

De eerste fietsronde van BOA’s Bobby en Nancy was voor een dienst in coronatijd redelijk rustig. Door het regenachtige weer zijn geen grote groepen mensen samen, en zijn het vooral de normale zaken die de dienst bepalen. Ze vragen een jongetje van zijn fiets te stappen in het winkelcen- trum, en spreken een baasje aan op het aanlijnen van zijn hond. Ook controleren ze plekken waar vaak hangjongeren zitten. Als het wel nodig is, zoals de dag ervoor, zijn ze blij dat ze tegenwoordig via een portofoon direct contact hebben met de politie.

Ook op de markt, elke vrijdag in het centrum van Ridderkerk, worden de mensen vrijer. De marktmeester merkt dat het afstand houden, als klanten weglopen bij een kraam, er wel eens bij inschiet.

Volhouden

Burgemeester Anny Attema begrijpt dat het voor inwoners moeilijker wordt om zich aan de regels te houden nu deze langer duren. “Als de BOA’s mensen aanspreken, dan zijn ze bezig met het beschermen van kwetsbare mensen en het voorkomen van overbelasting van de zorg.” Toch ziet ze ook dat de meeste Ridderkerkers goed omgaan met deze bijzondere tijd. “Ja, daar ben ik trots op. Maar iedereen wil natuurlijk het liefst weer de dingen doen die tot voor kort zo gewoon waren: op bezoek bij je ouders, je kinderen in de armen sluiten, gewoon naar je werk, naar een terras of een restaurant. Maar het virus is nog onder ons, dus dat kan allemaal even niet. De effecten van de maatregelen zijn groot, dat besef ik heel goed. Mensen hebben zorgen over hun toekomst, hun bedrijf, hun baan. Maar we moeten nog even volhouden, totdat we een echt antwoord hebben op dat nare virus en we samen ons land weer kunnen opbouwen.”

Commissie over coronamaatregelen
De raadscommissie Samen Leven houdt op donderdag 14 mei van 20.00 tot 22.00 uur een digitale vergadering over de stand van zaken rond de maatregelen tegen het coronavirus. De vergadering is via internet te volgen.

Foto: Gemeente Ridderkerk