Lokaal

Vernieuwd Havenhoofd Oostendam geopend

Woensdag 22 maart 2023 hebben de wethouders Peter Meij van Ridderkerk en Ralph Lafleur van Hendrik Ido Ambacht met het klingelen van een bel het vernieuwde Havenhoofd geopend in Oostendam.

Eerste sluis in 1505

Op nog geen kilometer van de rivier de Noord, op de grens van Ridderkerk en Hendrik-Ido-Ambacht, ligt de straat Havenhoofd. Hier werd in 1505 een houten uitwateringsluis aangelegd. De Waal was in die tijd een belangrijk water voor de binnenvaart en dan vooral voor goederenvervoer zoals vlas. In 1636 werd de sluis tussen de Waal en de Noord vervangen voor en gemetseld exemplaar. Deze pijp was 16 meter lang en 4.60 meter breed. Dankzij deze sluis konden schepen hun vracht vervoeren tussen  Rijsoord, Heerjansdam en Hendrik-Ido-Ambacht. De sluis heeft tot 1946 dienst gedaan. Door het opkomende vrachtverkeer  nam het gebruik af en de nodige reparaties waren financieel niet verantwoord waarop in 1950 de sluis werd volgestort en bestraat.

Heden en verleden

In de loop der tijd is het plein tussen de Havenkade en Havenhoofd verrommeld waardoor de Waal nauwelijks meer te bereiken was en ook niet meer te zien.

Na de vernieuwing bestaat het geheel nu uit twee aan het water grenzende pleinen. Voor de bestrating is gekozen voor blauwgrijze stenen die het water symboliseren. De aangelegde terrassen geven de vorm van de oude sluis weer en oude scheepsankers, betonnen dukdalven, zware palen waar schepen aan vastgelegd konden worden en de oude sluissteen uit 1636 verbinden het verleden met het heden.

In hun toespraken roemden beide wethouders de mooie en goede samenwerking tussen de omwonenden, het waterschap en de beide gemeentes.

Door het gezamenlijk luiden van een bel is het gebied officieel geopend.

Foto’s: Wendy Harreman