Verplaatsing van stenen bankje naar het (historisch) centrum

Tijdens de behandeling van de Begroting 2020 Ridderkerk heeft Partij18plus een motie ingediend die is aangenomen. Onderwerp is het monumentale stenen bankje geschonken door de industrieel A. Pot. Het college wordt verzocht het bankje in oude staat te herstellen en in overleg met Stichting Oud Ridderkerk het te verplaatsen naar een zichtbare plaats in het historisch centrum met daarbij een informatiebord met daarop het verhaal van dit monumentale bankje.

In de jaren ‘20 van de vorige eeuw is door de heer A. Pot, industrieel te Slikkerveer, de Ridderkerkse vrijheidsboom inclusief jubileumbank geschonken. De monumentale boom en het monumentale bankje zijn al een lange tijd van elkaar gescheiden.

Dit bankje inclusief jubileumboom was geplaatst op het ‘Groentje’ bovenaan bij nu Ringdijk 1, de oorspronkelijke plaats van de ‘Blauw Kai’. De steen waar Ridderkerkers hun bijnaam ‘Blauwkaaiers’ vandaan hebben. Het 5 hoekige stenen bankje op het ‘Groentje’ is een object dat op veel historische Ridderkekrkse beelden terug te vinden.

De 5 hoeken van het bankje stellen de 5 oorspronkelijke wijken (Bolnes, Slikkerveer, Rijsoord, Oostendam en Ridderkerk) voor en op elke zitting is een naam van deze 5 wijken gegraveerd.

Door herinrichting in het verleden heeft het zijn oorspronkelijke plek moeten ‘verlaten’, om via de Schepenstraat op de dr. Schaepmanstraat terecht te komen naast de brandweerkazerne.