De zon maakt vrolijk en energiek. Zonlicht is ook gezond, want het is de voornaamste bron van vitamine D. Een vitamine die bijvoorbeeld zorgt voor sterke tanden en botten. Te veel zonlicht is niet goed voor de huid.
Zonnebrand ontstaat als de huid te lang in de zon geweest is. Oorzaak is de uv-straling in het zonlicht. Vooral de kinderhuid van kinderen tot 15 jaar is heel gevoelig voor zonnebrand. De huidcellen van kinderen zijn nog extra kwetsbaar en als ze beschadigd worden door zonnebrand, hebben ze door hun snelle celdeling soms te weinig tijd om volledig te herstellen. Daardoor ontstaan permanente littekentjes die, als het er veel zijn, op latere leeftijd een verhoogde kans op huidkanker geven. Jaarlijks worden zo’n 25.000 Nederlanders onaangenaam verrast door deze ziekte en het aantal patiënten neemt jaarlijks toe. Voorkomen is beter dan genezen!
Een kwestie van doen
Uit onderzoek blijkt dat bijna alle ouders (91%) het belangrijk vindt hun kinderen te beschermen tegen zonnebrand. Helaas blijkt dat lang niet alle ouders dat ook daadwerkelijk doen. 23% van de ouders beschermt hun kinderen niet tegen de zon als ze bijvoorbeeld rondom het huis spelen. Slechts een derde van de ouders is ervan op de hoogte dat de kans op huidkanker hoger is naarmate iemand in de kinderjaren vaker is verbrand. Voorlichting over dit thema blijft dus belangrijk.
Tips voor verstandig zonnen
- Kinderen moeten altijd beschermd worden tegen de zon, niet alleen op vakantie, maar ook op plekken als de zandbak, het schoolplein en de tuin. KWF Kankerbestrijding geeft de volgende tips.
- Blijf tussen 12.00 en 15.00 uur zo veel mogelijk uit de zon.
- Laat kinderen op zonnige dagen zo veel mogelijk in de schaduw (kan ook met een parasol of zonnescherm) spelen en houd baby’s van nog geen halfjaar helemaal uit de zon.
- Een kind kan dan maximaal drie uur in de zon, maar korter is natuurlijk beter!
- Kleding (bijvoorbeeld een T-shirt) en een petje of zonnehoedje bieden de beste bescherming tegen de zon.
- Daarnaast kunt u een anti-zonnebrandmiddel gebruiken. Kinderen hebben een beschermingsfactor van 20 of hoger nodig. Smeer de huid een half uur voordat hij blootgesteld wordt aan de zon in en smeer gevoelige zones (neus, oren, schouders, nek, witte randjes) extra in. Herhaal dit elke twee uur en in ieder geval vlak na het zwemmen. Dat geldt ook voor waterproof producten, want die kunnen ook voor een deel verdwijnen bij het afdrogen of bij het spelen in water en zand.
- Let op! Ook op bewolkte zomerse dagen is het nodig om de huid tegen de zon te beschermen.
- Voor volwassenen geldt: koop een goede zonnebril om de ogen tegen beschadiging door uv-straling te beschermen. Er zijn ook speciale zonnebrillen voor kinderen (controleer of er een CE-markering op zit; dan weet u dat de bril uv-straling tegenhoudt!). Laat kinderen nooit met speelgoedbrillen in de zon. Omdat ze (door de donkere glazen) de pupillen verwijden, bieden ze uv-straling juist vrij spel.
- Leer kinderen op jonge leeftijd hoe ze zich kunnen beschermen tegen zonnebrand.
Meer informatie over verstandig zonnen is te vinden op www.kwfkankerbestrijding.nl
Foto: Bert Mellaart