Lokaal

Verwendag voor stille helden

Mantelzorgers konden zaterdag 12 november 2022 in Trefpunt Oost even ontspannen tijdens een verwendag. Die werd voor hen georganiseerd vanwege de landelijke Dag van de Mantelzorg op donderdag 10 november.

Wethouder Fleur Stip: “Mantelzorgers zijn de onzichtbare helden, die het verdienen in de schijnwerpers gezet te worden.” Daarom organiseerde Karaat Mantelzorg deze verwendag, waar mantelzorgers konden ontspannen en elkaar konden ontmoeten.

Er waren onder meer workshops ontspanning, aromatherapie en bloemschikken. Mantelzorgers konden meedoen aan spellen, neuzen bij kraampjes en genieten van poffertjes. Er werden veel verhalen en hier en daar ook telefoonnummer uitgewisseld. Mantelzorgers waren ook blij om ‘onder elkaar’ te zijn en herkenning te vinden.
Wethouder Fleur Stip: “Het viel me op hoe open er met elkaar gepraat werd. Alleen al de ontmoeting maakt zulke activiteiten noodzakelijk. Het is ook mooi om te zien hoe mantelzorgers elkaar helpen. Zoals een dame met een zoon met autisme, die in een gespreksgroep ouders met jongere kinderen helpt met haar tips en ervaringen.”

Bent u mantelzorger?

Veel mensen weten niet dat zij mantelzorger zijn. Mensen die voor familie, buren of vrienden zorgen, noemen we mantelzorgers. Het zijn geen professionele zorgverleners, maar ze zorgen voor iemand vanwege een persoonlijke band. Het voelt vaak vanzelfsprekend, zoals zorgen voor een kind, partner, ouder of een broertje of zusje. Het is hulp die verder gaat dan de ‘gebruikelijke hulp’. Mantelzorg gebeurt vaak langdurig en intensief.

Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met mantelzorg: u bent of wordt mantelzorger of hebt in de toekomst hulp van een mantelzorger nodig. Mantelzorgers zorgen soms 24 uur per dag. Ze kunnen hier niet zomaar mee stoppen en verrichten soms verpleegkundige handelingen. Vaak cijferen ze zichzelf weg.

Schrijf u in

Karaat Mantelzorg heeft drie mantelzorgconsulenten: Esther de Meza, Angelique Bloemberg en Lilian Sprong. Zij staan voor mantelzorgers klaar. Ze zorgen voor een breed aanbod aan activiteiten en denken graag met mantelzorgers mee. De consulenten spelen zoveel mogelijk in op de verschillende behoeftes en leveren dus veel ‘maatwerk’.
Bent u mantelzorger? Schrijf u dan in. U blijft dan op de hoogte van de activiteiten en kunt zelf bepalen of u hieraan meedoet. De consulenten staan voor u klaar met informatie en voor advies of een goed gesprek.

Op de website van Karaat Mantelzorg vindt u alle informatie. U kunt ook bellen naar (0180) 763 717 of mailen naar info@karaatmantelzorg.nl.

Foto: Gemeente Ridderkerk