Lokaal

Veteraan Esther Cappon uit Ridderkerk deelt verhalen over missies

Nederland telt ruim 115.000 veteranen – jong en oud, man en vrouw – waarvan 15.709 woonachtig in Zuid-Holland, die zich hebben ingezet in dienst van de vrede.Ook tijdens de huidige coronacrisis. Als eerbetoon aan onze veteranen organiseert het Nationaal Comité Veteranendag iedere laatste zaterdag in juni de Nederlandse Veteranendag in Den Haag. Veteraan Esther Cappon uit Ridderkerk vergeet haar eerste uitzending naar Sarajevo nooit meer.

Esther komt bij de Landmacht terecht doordat ze haar administratieve achtergrond het liefst wil combineren met iets avontuurlijks. Ze wordt twee keer uitgezonden naar Bosnië (1996/97 en 2000). Door haar functie als kassier komt ze regelmatig buiten de poort van de basis. ‘Ik zal het bezoek aan Sarajevo nooit vergeten. ‘Het was een stralende dag en we reden door woonwijken waar geen enkel gebouw meer overeind stond. De straten waren oorverdovend stil. Ik kreeg er kippenvel van. Uit het niets zag ik ineens een klein jongetje van een jaar of 7 lopen met iets dat leek op de overblijfselen van een AT4 (een draagbaar antitankwapen). Waarschijnlijk had hij niets anders om mee te spelen.’ Esther is nu fotografe. In haar eigen studio maakt ze fotografische stillevens. In 2017 heeft ze bij Rotterdam Photo een zestal foto’s tentoongesteld. De inspiratie voor het project komt grotendeels uit de brieven die ze tijdens haar missies naar huis had gestuurd. ‘Ik ben onderzoek gaan doen in mijn eigen archief. Door het teruglezen van de brieven die ik destijds naar mijn ouders schreef en door alle foto’s en video’s terug te kijken kwam ik tot het besef dat er nog onverwerkte emoties waren. Wat ik mis aan mijn tijd bij Defensie is vooral toch het teamwork en het kameraadschap. De jongens met wie ik een huisje deelde werden echt een soort broers voor me.’ 

Veteranendag 

Dit jaar wordt de Nederlandse Veteranendag in aangepaste vorm georganiseerd, met alleen een programma in de Ridderzaal voor een kleine groep gasten. Dit programma wordt tijdens Veteranendag live uitgezonden door de NOS op NPO1 vanaf 12.45. Het programma is daarnaast ook te volgen via de website en social media kanalen. De gasten in de Ridderzaal zijn vier veteranen, minister-president Mark Rutte, minister van Defensie Ank Bijleveld, commandant der Strijdkrachten Rob Bauer en de Inspecteur-generaal der Krijgsmacht, Frank van Sprang. Daarnaast zijn de winnaar van de Kidschallenge 2020 en de voorzitter van de jubilerende Vereniging van Drager Militaire Dapperheidsonderscheidingen aanwezig. 


Op televisie en online

Veteranendag is dit jaar op verschillende manieren live te volgen. Vanaf 13.00 is de gehele ceremonie live te volgen via veteranendag.nl. Om 11.00 uur en om 14.45 uur wordt op de kanalen van Veteranendag een online talkshow met veteranen uitgezonden. Kijk om 12.45 uur naar de speciale NOS-uitzending op NPO1. Luister tussen 16.00 en 18.00 uur via NPO Radio1 naar de speciale Omroep WNL-radio-uitzending. Alles gemist? Kijk dan ’s avonds om 19.15 uur naar de samenvatting van de NOS op NPO2.

Foto: Gemeente Ridderkerk