“Je hoeft je niet druk te maken, dat tijdelijke contract wordt wel verlengd.” Die boodschap kregen bewoners van het appartementencomplex aan de Geerlaan in Ridderkerk toen zij hun tijdelijke contract tekenden in januari 2022. Toch kregen ze onlangs de mededeling dat ze uiterlijk 31 december 2023 hun huis moeten verlaten. Vijftien bewoners komen op straat te staan.
“Het was gelijk rep en roer in de groepsapp”, vertelt bewoner Martin. “We wisten dat het een tijdelijk contract was van twee jaar, maar uiteindelijk hebben ze ons pas twee maanden van tevoren definitief verteld dat we het huis uit moeten. Met de huidige huizenmarkt is dat natuurlijk niet te doen. Onze appartementen gaan in de verkoop of worden tegen een hogere prijs verhuurd en wij moeten weg.”
Het appartementencomplex in Ridderkerk wordt beheerd door het bedrijf YouSpace B.V. in opdracht van de eigenaar. De eigenaar wil niet reageren. YouSpace zegt niet te herkennen dat de inwoners het idee kregen dat ze in hun woning mochten blijven: “Op voorhand was de afspraak dat er getekend werd voor 24 maanden. Eigenaren heroverwegen na een tijdelijk contract eigenlijk altijd wat ze daarna met de woning gaan doen.”
Tijdelijke huurcontracten
Veel huiseigenaren kunnen met de huidige regeling nog redelijk gemakkelijk een huurcontract laten aflopen en het huis verhuren voor een hogere prijs of het huis zelfs verkopen.
Zo vertelt Martin dat hij nu zo’n 900 euro betaalt, maar dat een ander appartement dat al leegstaat inmiddels voor ruim 1.100 per maand wordt aangeboden.
In september 2023 is in de landelijke politiek een wet aangenomen die vanaf 2024 het afsluiten van een tijdelijk huurcontract een stuk lastiger maakt. Deze wet moet dus voorkomen dat bewoners plotseling op straat belanden.
Martin
Bij Martin en zijn medebewoners kwam het nieuws in ieder geval als een donderslag bij heldere hemel: “Er werd ons voorgehouden dat als er geen gezeur was met betalingen of slecht gedrag, dat het gewoon een contract kon worden voor onbepaalde tijd. Die ‘afspraak’ was helaas slechts mondeling. Nu zitten wij aan het begin van het nieuwe jaar zonder huis.”
Op straat
De vijftien gezinnen zijn druk aan het zoeken naar een andere woning, maar hebben nog niks gevonden, ook Martin niet: “We zouden voor dit complex een melding krijgen als we een van de woningen zelf definitief konden kopen, maar die is nog niet gekomen. Dat is voor het eind van het jaar natuurlijk nog niet geregeld en ik moet nog maar zien of ik dit huis überhaupt kan betalen met de huidige prijzen.”
Martin trekt tijdelijk bij zijn moeder in. “Een verhuisbedrijf slaat mijn spullen op tot ik wat permanents vindt. Ik ben 60 en dus een van de oudste hier in het complex en mijn moeder is 84 met een kamertje van twee bij twee dus dat is niet leuk.”
Een andere bewoner, die niet bij naam genoemd wil worden, vertelt dat de communicatie met de verhuurders altijd stroef liep. Ook deze bewoner trekt tijdelijk bij familie in als noodoplossing. Dit ‘geluk’ heeft niet iedereen: “Twee mensen hebben geen plek om naartoe te gaan. Die staan vanaf 1 januari gewoon op straat.”
‘Gebrek aan menselijkheid’
In een brief aan de gemeente Ridderkerk laten de bewoners weten erg verontwaardigd te zijn: “De eigenaar kan inderdaad rechtmatig beslissen om het contract niet te verlengen, maar er wordt geen concrete reden gegeven waarom het contract niet wordt verlengd. Het ontbreekt in dit geheel aan elk spoor van menselijkheid. Een tiental mensen zal per 1 januari op straat staan door de absurde schaal waarop huurcontracten hier worden beëindigd.”
In een reactie aan Rijnmond laat wethouder Kees van der Duijn Schouten weten dat de gemeente helaas weinig hulp kan bieden: “We zijn van de situatie op de hoogte. We vinden het een onwenselijke ontwikkeling, maar als gemeente zijn onze mogelijkheden beperkt omdat het particulier eigendom is. We proberen het gesprek aan te gaan met de eigenaar.”
Van onze mediapartner Rijnmond