Lokaal

Vliegtuigen brachten groet bij Lancaster-herdenking

Op vrijdag 21 september 2018 was er – na een onderbreking van twee jaar – weer een herdenking bij het Lancaster-monument aan de Rijksstraatweg (nabij de kruising met de Voorweg).

De herdenking kon in 2016 en 2017 niet doorgaan omdat de Koninklijke Luchtmacht bezig was met de berging de Britse Lancaster-bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog, die in 1943 bij de Rijksstraatweg is neergestort. Het vliegtuig moest worden geborgen wegens de bouw van een onderdoorgang onder de Rijksstraatweg en het in verband daarmee verplaatsen van een gasleiding.

De herdenking startte om 13.45 uur. Aanwezig waren onder anderen burgemeester Anny Attema en andere vertegenwoordigers van het gemeentebestuur, vertegenwoordigers van de Britse en Canadese ambassade, veteranen en leerlingen van basisschool De Piramide, die het monument sinds 2005 heeft geadopteerd.

Aan het einde van de herdenkingsplechtigheid bij het Lancastermonument vlogen twee historische vliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht laag over de herdenkingsplaats aan de Rijksstraatweg, als eerbetoon aan de omgekomen vliegers uit de Lancaster. Het zijn toestellen van het type AT-16 Harvard, met 20.000 exemplaren het meest gebouwde lestoestel ter wereld. De Koninklijke Luchtmacht bezat ooit 220 Harvards. De toestellen zijn ingezet bij diverse speelfilms, zoals Soldaat van Oranje, De Aanslag en A Bridge Too Far. Vaak vlogen ze dan in de rol van gevechtsvliegtuig, vandaag brachten ze een ‘laatste groet’ aan de omgekomen militairen van destijds.

Foto’s Erik Jonkman