Vlinders voor de burgemeester

Burgemeester Anny Attema was op 1 oktober tien jaar burgemeester van Ridderkerk. Marian en Paul Wols van Ridderkerk FM vonden dat bij zo’n tweede lustrum een bijzonder cadeau hoort.

Zij zochten contact met Martina Schäfler, docente kunstvakken van het Gemini College. Zo ontstond het plan om de burgemeester te verrassen met kunstwerkjes met daarop een vlinder en een Ridderkerks accent.

Martina’s leerlingen uit 4 Havo/ Vwo – Ceren Őzkan, Shirani van Veen, Kimberley Toom, Dasha Groman, Azra Karacabay, Norah Leensvaart, Liza Kapoen, Emily Mohunlol en Selen Pehlivanli – gingen met diverse technieken aan de slag. Daarna werden de werkstukken bezorgd bij de burgemeester. Door de coronamaatregelen kon een geplande kleine expositie niet doorgaan.

Bijzonder geschenk

Burgemeester Attema was erg verrast door dit bijzondere geschenk. ,,Fantastisch wat jullie hebben gemaakt! Daar ga ik nog lang van genieten! Ik hoop dat er gauw een moment komt om jullie te ontmoeten, zodat ik iedereen persoonlijk kan bedanken’’, aldus de burgemeester.

Hyalaethea Attemae

Het idee van de vlinder ontstond omdat er een vlinder naar burge- meester Attema is vernoemd: de Hyalaethea Attemae. Deze bijzondere vernoeming kreeg ze in 2010 bij haar afscheid als wethouder van Vlaardingen, als dank voor haar inzet voor het groene beleid in die gemeente.

De vlinder leeft in Nieuw-Guinea en werd door de Nederlandse wetenschapper Rob de Vos ontdekt. Vlinderliefhebber Ben van As, die als heemtuinmedewerker in Vlaardingen werkte, heeft aan Rob de Vos het idee voorgelegd om de vlinder naar (toen) wethouder Attema te vernoemen.

Foto: Gemeente Ridderkerk