Lokaal

Voordijk bakt broodbol met meel van molen

Bakkerij Voordijk is dit jaar begonnen met de verkoop van een volkoren molenbrood dat is gemaakt met meel van de Rijsoordse molen.

De historische molen aan de Waalweg 11 in Rijsoord is regelmatig op vrijwillige basis in bedrijf voor het malen van spelt en tarwe. Het meel wordt traditioneel gemalen voor bakkers en particulieren die er thuis mee kunnen bakken. De Ridderkerkse Bakkerij Van der Waal was tot haar faillissement in oktober 2022 een van de vaste afnemers met molenbrood als één van de producten.Ter promotie van de molen heeft Bakkerij Voordijk besloten om het meel van de molen voor een volkoren brood te gaan bakken. Vanwege de beschikbaarheid start de bakkerij met één soort volkoren: een lekkere broodbol met de naam : Volkoren molenbrood.

Steun voor stichting

Door het gebruik van het volkorenmeel ondersteunt Voordijk tevens stichting De Rijsoordse Molen om de molen in goede conditie te houden. Korenmolen de Kersenboom (in de volksmond De Rijsoordse Molen genaamd), is een zogenoemde grondzeiler (Rijksmonument) gebouwd in het jaar 1822. De molen is verplaatst en gerestaureerd in de periode 1991-1993. Na de restauratie maalt de molen regelmatig meel voor bakkers en voor particulieren. Op afspraak worden er rondleidingen voor schoolklassen en andere groepen gehouden en menig bruidspaar heeft in en om de molen foto’s gemaakt.

Met de verkoop van het volkoren molenbrood hoopt Bakkerij Voordijk haar klanten te stimuleren om lokale vrijwilligersprojecten te ondersteunen.

Door: BAR Lokale Media, deze week te lezen in De Combinatie.