Lokaal

Voorrang voor de fiets

Frans Pijnenburg overhandigde dinsdag 6 augustus namens de Fietsersbond de ‘Fietsvisie 2040’ aan wethouder Peter Meij. De toekomstdroom van de Fietsersbond: de fiets moet in 2040 de plek van de auto als belangrijkste vervoermiddel hebben overgenomen.

Een speerpunt in het collegeprogramma is om meer ruimte te creëren voor fietsers en voetgangers. Wethouder Peter Meij: “We dringen het aantal niet-noodzakelijke autokilometers zoveel mogelijk terug door schonere alternatieven te bieden. De auto heeft zijn plek al. Daarom is het nu tijd de aandacht te richten op de fiets.” Het college wil bijvoorbeeld meer oplaadpunten voor elektrische fietsen en wil nieuwe initiatieven stimuleren, zoals deelfietsen.

De Ridderkerkse afdeling van de fietsersbond hoopt dat de gemeente de aanbevelingen uit de Fietsvisie overneemt bij het maken van plannen. De bond wil voor forenzen snelle, veilige fietsverbindingen met grote steden en vraagt aandacht voor recreatieve fietsers. Ook ligger er kansen in slimme combinaties van fietsen en openbaar vervoer.

De komst van de elektrische fiets en speedpedelecs heeft gezorgd voor grote snelheidsverschillen. Daarom wil de fietsersbond drie verschillende fietspaden: voor kwetsbare, gewone en snelle fietsers. Maar ook fietsgedrag is een aandachtspunt, want het wordt drukker op de fietspaden. Wethouder Meij: “Het vraagt een andere manier van denken. Fietsers zullen bijvoorbeeld verantwoord moeten omgaan met snelheid.”

De Fietsersbond houdt tot en met 31 oktober de actie Fietsstadverkiezing 2020. In welke gemeente kunnen fietsers het meest onbezorgd bewegen in het verkeer? De korte enquête van de Fietsstadverkiezing staat op www.fietsstad.nl.

Bron: Gemeente Ridderkerk