Lokaal

Vrachtwagen door vangrail veroorzaakt flinke file

De A16 bij Ridderkerk was maandagmiddag 12 februari 2024 in de richting van Breda volledig afgesloten vanwege een ongeluk met een vrachtwagen. Ook in de richting van Rotterdam was één rijkstrook afgesloten. Hierdoor ontstonden in vele richtingen lange files.

Een ongeluk op de A16 ter hoogte van Ridderkerk, waarbij een vrachtwagen en twee personenauto’s betrokken waren, zorgde voor grote problemen op de wegen rond Rotterdam. Rond 15.30 uur reed de vrachtwagen uit Letland door nog onbekende oorzaak dwars door de vangrail heen en belandde op de andere weghelft. Daarbij raakte een bestuurder van een tegemoetkomende personenauto gewond. Na het ongeluk werd de A16 in beide richtingen afgesloten waardoor kilometers lange files ontstonden.

Het gedeelte van de snelweg A16 tussen de knooppunten Ridderkerk-Noord en Ridderkerk is met 16 rijstroken en 8 vluchtstroken het breedste wegvak van Nederland. 

Rijkswaterstaat had voor de gehele afhandeling van het incident haar handen vol tot ruim na middernacht. Dit werd mede veroorzaakt doordat er honderden liters diesel uit de vrachtwagen waren gelekt. Na de berging van de betrokken voertuigen kon de werkploeg twee stukken geleiderail van 120 meter gaan vervangen. Ook het asfalt van drie rijkstroken moest hersteld worden. Al met al een flinke klus, want pas op dinsdag om 05.00 uur werd de weg weer vrij gegeven.