Lokaal

Vragen over geluidsoverlast en toegankelijkheid bij Dodenherdenking

Tijdens de Dodenherdenking op begraafplaats Rusthof aan de Lagendijk werd dit jaar geluidsoverlast waargenomen vanaf de naastgelegen parkeerplaats. Partij 18Plus en de SGP stelden hierover vragen tijdens de gemeenteraad van 23 mei 2024.

Jeroen van Neuren van Partij 18Plus gaf aan dat ook dit jaar de stille tocht van het gemeentehuis naar de begraafplaats voerde, alwaar de herdenking plaatsvond. Dit jaar werd er tijdens de herdenking geluidsoverlast geconstateerd vanaf de parkeerplaats, tot ergernis van velen. Daarom vroeg hij aan het college of het mogelijk was om de parkeerplaats vanaf 19.00 uur tussen de ingang van Albert Heijn en de Geerlaan/Ridderstraat af te sluiten voor verkeer.

Minder validen

Daarnaast is het opgevallen dat er op de Lagendijk niet echt een goede plek is voor minder validen om de plechtigheid te kunnen volgen. Zou het mogelijk zijn om volgend jaar een verhoging te plaatsen die goed toegankelijk is voor minder validen, zodat zij de plechtigheid ook goed kunnen zien.

Afsluiting

Burgemeester Marco Oosterwijk gaf in zijn reactie aan dat het voor iedereen wel duidelijk is dat het belangrijk is om Dodenherdenking rustig en waardig te laten verlopen. “Alles wat daaraan bijdraagt is het overwegen waard,” aldus Oosterwijk. “Afgelopen herdenking hebben verkeersregelaars op drie punten de route afgezet. De parkeerplaats hoorde hier niet bij, maar er is in principe niks tegen.” Voor de volgende herdenking zal deze ook afgezet worden om geluidshinder te voorkomen.

Ook over een plek voor minder validen was hij duidelijk. Dit idee zal zeker meegenomen worden. Of het een verhoging wordt, kon de burgemeester nog niet toezeggen, wel dat dit een goed bereikbare plek moet zijn waar de plechtigheid prima te volgen is.

De aanvullende vraag van Burger-op-1 of de stoet in het vervolg ook langs de herdenkingsplek bij de Notenboom kan lopen, wordt ook in de overwegingen meegenomen.