Lokaal

Vrijwillig grind op Vredehof vervangen

Op de Ridderkerkse begraafplaats Vredehof is weer een grote klus geklaard door vrijwilligers. Na de restauratie van “De Zonnewijzer” in 2018 werd er door de onbetaalde krachten begonnen met het vervangen van het grind van de graven in de vakken 1 t/m 15.

Voor deze monsterklus werd in november 2018 een proef gedaan om een schatting te kunnen maken van het grint dat nodig zou zijn. “We hebben van één graf de maten genomen en de inhoud gemeten. Daarna was het graven tellen en rekenen met diverse afmetingen. We kwamen uit op ongeveer 300 met een inhoud van gemiddeld 20 m3” blikt Vredehof-vrijwilliger Toon Huizer terug.

In 2019 werd begonnen met weghalen van vervuild grind en modder van de eerste oude graven. In eerste instantie werd dit met een kruiwagen gedaan. Omdat het veel tijd kostte om het grind naar de stortplaats te brengen, kwam het idee om de Bolmobiel van Buurtpreventie Bolnes in te zetten. Er kon zo sneller worden afgevoerd. Met een begin 2020 door de gemeente aangeschafte shovel ging het nog vlotter. Daarmee kon in één keer de grindinhoud van vijf graven vervoerd worden.

Ter vervanging werd uit diverse offertes een keuze gemaakt uit diverse grindsoorten. Er werd gekozen voor Icy-Blue split dat in zakjes van 20 kilo werd aangeleverd. “Los gestort of in Big Bags was geen oplossing. We kregen 22 pallets van 1200 kilogram in drie fases aangeleverd” vertelt Huizer, die eigenhandig zo’n  150 zakjes per keer op de graven stortte. In totaal waren dat 1298 zakjes (25.9 ton) voor 315 graven. Daarbij werden van circa honderd gaven ook de banden gerepareerd, waarmee 20 tubes lijmkit waren gemoeid.

Toon Huizer denkt dat dit de laatste vrijwilligerskarwei was op de gemeentelijke begraafplaats. “Toen we vijf jaar geleden met de vrijwilligersgroep begonnen waren we met zes. Om verschillende redenen zijn ze allemaal afgehaakt en er is niemand bij gekomen. Ik ben nu nog de enige. Ik was alweer gevraagd voor een verfklus, maar ik denk dat de gemeente dat maar zelf moet doen.”

Door: BAR Lokale Media, deze week te lezen in De Combinatie.