Lokaal

Vrijwilligers gezocht voor de Rijsoordse molen

De Rijsoordse molen is een korenmolen van bijna 200 jaar oud (gebouwd in 1822), en staat sinds 1991 aan de Waalweg in Rijsoord. De molen doet nog steeds waarvoor hij gebouwd is; namelijk het malen van graan. De molen wordt volledig gerund door vrijwilligers die zich volop inzetten om de molen in bedrijf en in stand te houden.

Nadat de molen in 1991 is verplaatst  van de Waaldijk naar de Waalweg werd de molen grondig gerestaureerd en weer maalvaardig gemaakt. Vanaf 1993 wordt er tarwemeel gemalen voor bakkerij van der Waal en voor particuliere klanten in de molenwinkel. Tot zo’n vijf jaar geleden was dat ook het enige product dat verkocht werd in de molen.

In 2014 zijn de molenaars Wim van Bruggen en Tom Blaak ook begonnen met het malen en verkopen van speltmeel. Spoedig kregen zij ook de beschikking over een kleine handbuil -een apparaat om meel tot bloem te zeven-, zodat er ook tarwebloem en speltbloem verkocht kon gaan worden. 

In de loop van de daaropvolgende jaren is het assortiment in de molen langzaam verder uitgebreid met pannenkoekenmix, diverse soorten cakemix, appeltaartmix en sinds kort ook broodmixen die zowel geschikt zijn voor de broodbakmachine als voor de oven.  Ook worden er diverse busjes specerijen verkocht (o.a. kaneel, koekkruiden, kerrie, vleeskruiden en peper) die gemalen worden door de Specerijmolens De Ster en De Lelie in Rotterdam. Molenaar Wim van Bruggen is hier ook molenaar. Dit alles resulteert in een goed lopende molenwinkel in de Rijsoordse molen.

De keerzijde van de goedlopende molenwinkel is echter dat er behoorlijk wat werk gedaan dient te worden door een (te) kleine groep vrijwilligers. Buiten de werkzaamheden in de molen, dient er ook nog het nodige andere werk gedaan te worden rond de molen zoals het bijhouden van het molenerf met o.a. grasmaaien en de heg knippen.

De Rijsoordse molen is dan ook dringend op zoek naar diverse enthousiaste vrijwilligers die het leuk vinden om het huidige molenteam te helpen om de molen en het erf in goede staat te houden. 

Er worden o.a. vrijwilligers gezocht die het leuk vinden om in de molenwinkel te helpen met de verkoop van meelproducten aan de klanten en het vullen van zakjes voor de winkel en grotere leveringen aan derden. Wanneer je zelf ook een enthousiaste thuisbakker bent is dat natuurlijk mooi meegenomen want dan kun je de klanten ook adviseren, maar dit is uiteraard geen pre, iedereen is welkom.

Mensen die het leuk vinden om tuinwerk te doen, zijn ook van harte welkom. In de molen zijn diverse (elektrische) tuingereedschappen beschikbaar om het molenerf in orde te houden. 

Daarnaast is de Rijsoordse molen op zoek naar nieuwe bestuursleden. Als bestuurslid van stichting De Rijsoordse Molen ( eigenaar van de molen) draag je ook een belangrijke steen bij om de molen in stand te houden. 

Ook (nieuwe) molenaars zijn van harte welkom, of mensen die het molenaarsvak willen leren. Eén van onze molenaars is officieel instructeur dus als je nog geen molenaar bent maar het wel wilt worden, kan de opleiding ook in de Rijsoordse Molen verzorgd worden. 

Lijkt je dit nou wel leuk of wil je meer informatie, kom dan op zaterdag eens langs in de molen en maak een praatje met de leden van het molenteam. Het molenteam bestaat uit gezellige en enthousiaste vrijwilligers. Ook kun je een mail sturen naar rijsoordsemolen@live.nl .

De Rijsoordse Molen hoopt langs deze weg leuke enthousiaste mensen ( mannen en vrouwen) te treffen die zich samen met de huidige vrijwilligers graag willen inzetten om de bijna 200 jaar oude molen in stand te kunnen blijven houden, want een molen draait niet van wind alleen.