Lokaal

Vrouwendag 2019 ingeluid met Kick-off

Afgelopen vrijdagmiddag 15 februari 2019 werd de Kick-Off gehouden van de bekendmaking van het programma dat tijdens Vrouwendag op vrijdag 8 maart 2019 gaat plaatsvinden in de Bibliotheek Ridderkerk.

“Het thema van de Vrouwendag is dit jaar ‘Different colours, one rainbow’. Dat is een song van Denise Jannah uit het jaar 1997, het Europees Jaar tegen racisme”, vertelde Marijke van der Schoor namens de organisatie van Vrouwendag in Ridderkerk. Stap voor stap werd uitgelegd hoe de Vrouwendag er op vrijdag 8 maart uit zal zien. Zo start de middag met koffie en thee, maar loopt deze al snel over in tal van activiteiten.

“Van twee tot vijf uur ’s middags zijn alle vrouwen welkom om mee te doen aan diverse workshops”, zegt Van der Schoor. Zo zullen er stands staan voor het maken van een broche, het opsteken van haar en visagie.
“Ik ga de dames leren hoe ze mooi make-up op kunnen doen voor de ogen. Veel dames maken zich op, maar weten niet hoe ze dat moeten doen of met welke kleur. Dat ga ik ze leren op deze dag”, vertelde standhouder Monique Otterspoor. Ook kun je informatie verkrijgen die je persoonlijk helpt, bijvoorbeeld voor je budget of je voedingspatroon.

De middagactiviteiten vinden plaats in de openbare ruimte van Bibliotheek Aanzet, maar verplaatsen zich zodra het avond wordt. ‘s Avonds vindt er een feest plaats met DJ Naomi, een bekende zangeres en er zal ook een buikdanseres aanwezig zijn. Natuurlijk staat het alle vrouwen dan vrij om lekker mee te dansen.

Daarnaast wordt een ‘wereldspel’ gespeeld, een combinatie van triviant en Ik Hou van Holland. Ook wordt bekend gemaakt wie de winnaars zijn van de bakwedstrijd die deze dag plaatsvindt.
“Vrouwen kunnen thuis iets bakken, hartig of zoet en zo een high tea winnen bij Van der Valk of Bij Nikki Aan Tafel. Het werkt iets anders dan Heel Holland Bakt waar je het ter plekke moet maken”, vertelt organisatielid Yvet den Haan. De avond wordt om tien uur ’s avonds afgesloten.

Dit is het derde jaar dat Facet Ridderkerk de Vrouwendag organiseert.
“Vorig jaar deden we het in de Loods. Het gemakkelijke daarvan was dat we de mannen makkelijk konden weren, maar in de bibliotheek gaat dat natuurlijk niet. Daarom hebben we bedacht dat ze in de middag kunnen komen kijken, maar dat we het feest in de avond besloten houden voor vrouwen”, aldus Den Haan.
Van der Schoor vult aan: “Zo kunnen gesluierde vrouwen bijvoorbeeld ook de vrijheid ervaren om hun hoofdgewaad af te doen en gezellig met vrouwen onder elkaar te zijn.”

Vrouwendag wordt internationaal gevierd op 8 maart. In 1908 was er in New York een staking waarbij vrouwen brood en rozen eisten.
“Daar is het mee begonnen. In 1921 werd het officieel dat het op 8 maart gevierd zou worden. Het is belangrijk dat we saamhorigheid creëren op deze dag. Je kan zoveel van elkaar en elkaars cultuur leren om samen één te worden”, zegt Den Haan. 

Het programma op 8 maart 2019 is voor alle vrouwen gratis te bezoeken van 14:00 tot 22:00 uur in de Bibliotheek Aanzet op het Sint Jorisplein 77. Om mee te doen aan de workshops en de bakwedstrijd kun je je aanmelden via:
Facebookpagina van Vrouwendag Ridderkerk of
per email: vrouwendagridderkerk@gmail.com.

Tekst: Willeke Havenaar, Foto’s Arjan ’t Jong