Vruchtbare samenwerking tijdens Bekend maakt Bemind

Op 20 juni 2021 was het Wereld­ vluchtelingendag. Reden voor VluchtelingenWerk Ridderkerk om een avond te organiseren waarbij de vluchteling centraal staat.

Woensdagavond 23 juni werd daarom, in samenwerking met de gemeente, Muziekschool Ridderkerk, bibliotheek AanZet en Gilde Ridderkerk, een avond gehouden in Theater Het Plein. Het thema was ‘Bekend maakt Bemind’. Dit is ook de naam van een voorlichtingsproject van VluchtelingenWerk Nederland, waarbij de ontmoeting tussen vluchtelingen en inwoners centraal staat.

Voormalig vluchteling Saït vertelde zijn persoonlijke vluchtverhaal en ging daarna in gesprek met het publiek. Een vrijwilliger van VluchtelingenWerk gaf uitleg over waarom mensen vluchten en hoe asielzoekers en statushouders begeleidt worden. Daarnaast was er een optreden van operazangers Kizhan, die uit Zuid-Koerdistan komt, zie foto boven. Djannah Ollong van VluchtelingenWerk Ridderkerk kijkt met een goed gevoel terug: “De avond was erg geslaagd. We hebben kunnen laten zien dat er achter het etiket vluchteling een mens zit met een persoonlijk verhaal.”

Samenwerking

De gemeente gelooft dat je samen meer bereikt. Daarom stimuleren zij de samenwerking tussen bovengenoemde maatschappelijke partners aan het Koningsplein. De avond Bekend maakt Bemind was daarom extra bijzonder, omdat het de eerste keer was dat de partijen zo konden samenwerken sinds de coronacrisis.

Zo werd operazangeres Kizhan begeleidt door een pianiste van de Muziekschool. Ook was er iemand van bibliotheek Aanzet en Taalpunt aanwezig om informatie te delen over activiteiten rondom taalbevordering. Dat sloot weer mooi aan bij het verhaal van Saït, die benadrukte hoe belangrijk het leren van de taal is bij integratie. Zo kon elke partij met zijn eigen expertise een bijdrage leveren.

Wethouder Marten Japenga is onder de indruk: “Cultuur is een prachtig middel om mensen bij elkaar te brengen. Bekend maakt Bemind heeft dat goed laten zien.” Djannah is ook erg tevreden over de samenwerking: “De avond toonde hoe mooi het kan zijn om elkaar als organisaties aan te vullen. Hopelijk gaan we verder voortbouwen op deze samenwerking.”