Waardering voor jonge muzikanten

Het Ridderkerks Jeugd Orkest (RJO) en Manli Zhao zijn woensdag 4 maart in het zonnetje gezet door wethouder Marten Japenga. RJO won in februari bij het ToBe HaFaBra Jeugdfestival de prijs voor leukste act. Manli Zhao won 8 februari bij het ToBe Solisten Concours de tweede prijs met haar pianospel.

Wethouder Marten Japenga: ,,Kinderen leren via kunst en cultuur zichzelf en elkaar beter kennen. Ik ben dan ook trots op deze Ridderkerkers.’’ Daarom zette hij hen graag in het zonnetje. De wethouder bezocht de jonge muzikanten vorige week in de Muziekschool en overhandigde hen een bos bloemen.

Tweede prijs

Manli Zhao ontving de bloemen voor haar prestatie tijdens het To- Be Solisten Concours. Solisten van alle leeftijden deden hieraan mee. Manli speelde op piano Fantasie Impromtu van Chopin en Prelude in cis op.3 no.2. van Rachmaninov. Een jury beoordeelde de gespeelde werken op bijvoorbeeld muzikaliteit, uitvoering, ritmiek en techniek. In de categorie tot 12 jaar won Manli met haar uitvoering de tweede prijs.

Soort flashmob

Tijdens het Jeugdfestival lieten amateur jeugd- en opleidingsorkesten zien wat ze in huis hebben. Ivo Kouwenhoven, dirigent van RJO: ,,Om de betrokkenheid te bevorderen wilde ik het visuele aspect toevoegen. Dus we begonnen met een soort flashmob: een meisje begon met een stukje piano en langzaam kwamen er steeds meer leden het podium op om mee te spelen. Tijdens de uitsmijter kwam een van de leden het podium op in haar turnpakje en deed een hele turnact. De jury zag de verbinding en beloonde ons met de eerste prijs.’’

Foto: Gemeente Ridderkerk