Lokaal

Waarom het distributiecentrum Panattoni er komt

De plannen van Panattoni voor de bouw van een distributiecentrum op het voormalige terrein van Smit Slikkerveer houden de gemoederen bezig. Intussen heeft de gemeente de vergunning afgegeven. Wethouder Marco Oosterwijk legt uit waarom de gemeente geen andere keuze had.

“We kijken heel nadrukkelijk naar onze rivieroevers om woningen te bouwen of groen toe te voegen. Dat lukt niet overal. Panattoni heeft als eigenaar van de locatie, die ze voor vele miljoenen kochten, het volste recht om een distributiecentrum te bouwen. Dat past binnen het bestemmingsplan dat de gemeenteraad eerder heeft vastgesteld. Daarom kunnen we de bouw niet tegenhouden en moesten we een vergunning afgegeven. Een uiterste inspanning van de gemeente om een andere locatie te vinden had geen resultaat.”

Er is meer waarom woningbouw op de plek van Smit Slikkerveer niet voor de hand ligt. “Bij de bouw van huizen speelt de omgeving een belangrijke rol. In dit geval hebben we te maken met industriële bedrijvigheid aan de andere kant van de Noord, met effect op de locatie. De gemeente zou dan tegen enorm hoge kosten moeten zorgen dat het geluid minder hard wordt of verdwijnt, als dat al zou lukken.”

Verkeer

Wethouder Oosterwijk begrijpt de zorgen over het verkeer. Eind vorig jaar spraken de wethouders Van Os en Oosterwijk daarover met Panattoni. Ook met de bewoners is gesproken. “Lang niet alle verkeer gaat over de Ringdijk. Het verkeer gaat vooral en in de eerste plaats via de Industrieweg richting de Rotterdamseweg. Verkeersveiligheid staat voorop, overlast wordt zoveel mogelijk voorkomen”.

De Panattoni-directie heeft de wethouder verzekerd dat er een gesprek komt met de omwonenden, vooral over de verkeersafwikkeling. De gemeente is daarbij.

Foto: Gemeente Ridderkerk