Wandelroute langs bomen in Bolnes

Buurtpreventie Bolnes heeft samen met Aart van Dragt (bekend van Natuurvereniging IJsselmonde en surveillant bij Buurtpreventie) een wandelroute uitgezet langs een deel van de 2.200 bomen in Bolnes.

De route van 3,7 kilometer wordt beschreven in een boekje met mooie afbeeldingen en heel veel informatie. Wethouder Peter Meij (groen) nam vorige week donderdag het eerste exemplaar in ontvangst uit handen van Toon Huizer. De wethouder sprak zijn waardering uit voor alle vrijwilligers die aan het boekje hebben meegewerkt.

In Bolnes staan veel bijzondere boomsoorten uit allerlei werelddelen, zoals de Chinese wilg en de naaldboom uit het Mississippi-gebied. De wijk telt 2.200 bomen in 155 verschillende soorten. De top vijf is: de esdoorn, de kersenboom, de es, de linde en de eik.

Bij De Klinker in Bolnes onthulde wethouder Meij het bordje bij de Hanke Boom-boom, zie foto boven. Deze notenboom werd in 2005 geplant ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van Hanke Boom, destijds de groenspecialist van de gemeente. Het bordje staat model voor meer bomenbordjes die in de gemeente worden geplaatst.

Bomen zijn belangrijk voor de leefbaarheid van de wijk. Bomen zijn fraai en nuttig. Ze vangen met hun bladeren CO2 uit de lucht en ze produceren zuurstof. Bomen geven op warme dagen schaduw en koelen de lucht doordat ze veel vocht laten verdampen.

Wandel- en bomenliefhebbers kunnen het bomenboekje elke woensdag tussen 10 en 12 uur afhalen bij Buurtpreventie in Het Bolwerk in wijkcentrum De Klinker, Van Riebeekstraat 3.

Foto: Gemeente Ridderkerk