Lokaal

Warmtevisie Ridderkerk: oordeel meerjarenplan volgt in december

Heel Nederland moet van het gas af. De gemeente wil dat Ridderkerk in 2050 geen gas meer gebruikt in de huizen en gebouwen. Om dat te bewerkstelligen komt er een meerjarenplan om mensen langzamerhand te laten wennen aan andere vormen van energieverbruik. Deze zogeheten ‘warmtevisie’ zal in december worden beoordeeld door de gemeenteraad. 

Deze warmtevisie is eigenlijk een routekaart naar hoe wij onze wijken van het gas afbrengen”, vertelt Marten Japenga, wethouder van onder meer duurzaamheid en milieu. Er zijn twee redenen waarom Nederland geen gas meer moet gebruiken. Deze zijn: de gaswinning in Groningen die voor problemen zorgt en het duurzaam omgaan met fossiele brandstoffen die opraken in combinatie met de opwarming van de aarde.

 “In 2050 moet het gas weg zijn, maar 30 jaar is niet lang voor zo’n transitie. Als je zoiets verstandig wilt doen, moet je dat over de lange termijn uitsmeren. We moeten nadenken wat we gaan doen en wat de alternatieven zijn.” Daar is de warmtevisie voor. “We zijn ver gekomen qua techniek, maar kunnen niet wachten tot de techniek zich verder heeft ontwikkeld op het vlak van energie. Dan laten we mensen in de kou staan. Daarom geven we met deze visie alvast een blik op de toekomst.” De wethouder zegt dat  Ridderkerk niet van de ene op de andere dag van het gas af is. “Maar dan zijn we voorbereid en kunnen mensen langzaamaan wennen.”

Wijken

De verwachting is, volgens de wethouder, dat Bolnes de eerste wijk is die in de komende tien jaar aangepast zal worden. “We zijn langs allerlei modellen gegaan, houden rekening met de kosten en kijken naar de renovaties die sowieso nog moeten gebeuren.” Japenga zegt dat als hij kijkt naar het vraag en aanbod, de regio veel meer warmte produceert dan gebruikt. “We willen 30% reductie en dat kan op diverse manieren. Efficiënter stoken, elektra, led lampen, zonnepanelen of windmolens. Overal wordt gekeken naar het vraag en aanbod en Bolnes is een logische keus omdat we tegen het warmtenet van Rotterdam aanzitten.”

Alternatief per woning

Het warmtenet is volgens Japenga één alternatief, maar er zijn er meer. “We kijken met de gasalternatieven naar de aard van de bebouwing, de jaartallen van de huizen en wat je er zelf al aan hebt gedaan. Het merendeel zal aangesloten worden op het warmtenet, maar een aantal zullen wellicht geschikter zijn voor elektrisch.” Ondanks dat voor het aanleggen er straten open zullen liggen, geeft Japenga aan dat er wordt gepoogd om het in combinatie te doen met andere werkzaamheden in de wijk. Dit om lang oponthoud te voorkomen. “In sommige gevallen zullen mensen er niets van merken. Zo’n complex zoals de Rijnsingel heeft bijvoorbeeld blokverwarming, dat is al een soort warmtenet in het klein.” 

Als bewoner kun je zelf ook rekening houden met de transitie, bijvoorbeeld als je  gaat renoveren. “Wil je over drie jaar een nieuwe keuken? Neem dan inductie. Ga je de kamer opknappen? Zorg voor goede isolatie. Rammelt het raam? Neem HR plusplus glas.” Ook het vervangen van de ketel is een aandachtspunt. “Je kunt beter eerst afwachten tot het plan per wijk klaar is en ondertussen leasen. Dat geldt ook voor de pannen en kookplaat.”


Inkoopactie 

De raad geeft op 10 december uitspraak over het voorstel. “Dan hebben we een grote lijn te pakken en kunnen we voor elke wijk een wijkplan maken. Die van Bolnes is bijvoorbeeld voor de komende twee jaar. We kijken naar de straat, het type woningen, hebben wijkoverleg en gesprekken met onze partners Stedin en Woonkompas. Daarnaast hadden inwoners ook inspraak door onze verstuurde enquêtes en bewonersavonden. ” 

Het blijkt een heel technisch verhaal. “Iedereen op elektriciteit aansluiten gaat niet, dat kunnen die leidingen en kabels niet aan. En veel mensen geven aan betaalbaarheid en haalbaarheid belangrijke punten te vinden. Deze zijn ook zeker ook opgenomen in het voorstel. We gaan voor een zelfde systeem, maar van een ander niveau.” Ook aan bewoners met een laag inkomen wordt gedacht. “Hierbij kijken we ook zeker naar de wijkplannen. De woningcorporatie zou daarnaast bijvoorbeeld ook een inkoopactie van inductiekookplaten kunnen uitvoeren.”

Goede voorbeeld

Zelf wil de gemeente ook het goede voorbeeld geven door haar eigen gebouwen te verduurzamen, onder meer met zonnepanelen. “We weten dat dit voor veel mensen een moeilijke opgave is, maar we willen CO2-neutraal worden om een leefbare aarde te creëren voor onze kinderen en kleinkinderen. We hoeven geen haantje de voorste te zijn daarin, maar willen ook niet achteraan aansluiten.” Japenga geeft aan dat in 2021 de eerste stappen gezet moeten worden.  Daarnaast zal  er ook om de vijf jaar een nieuw plan komen dat aangepast is naar de technieken van die tijd. “Nu lees je ook veel negatieve dingen over deze overstap, maar kijk naar zestig jaar geleden. Toen stapten we van kolen en hout over naar Gronings gas. Het was een hele impact, maar uiteindelijk een beter alternatief.”

Dit verhaal was te beluisteren bij het radioprogramma Prettig Weekend. Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Luister dan elke zaterdag naar Prettig Weekend van 10:00 tot 12:00 uur of luister naar de herhaling op de maandagavond van 19.00 tot 21.00 uur via RTV Ridderkerk. Terugluisteren is ook mogelijk via ‘Uitzending gemist’ in de app of op de site. 

Door Willeke Havenaar