Lokaal

Wederom escalatie in zwembad De Fakkel

Woensdagmiddag 24 juli is het opnieuw fout gegaan in zwembad De Fakkel. Een jeugdige zwembadbezoeker, die deel uitmaakte van een vriendengroep, heeft een badmeester in het gezicht geslagen. Daarna werden meerdere klappen uitgedeeld, meldt een ooggetuige.

Het AD meldt dat ook zwembaddirecteur Angela Snel bij het incident in het nauw werd gedreven. Er wordt volgens haar aangifte gedaan bij de politie. De daders ontkwamen voordat de politie ter plekke was.

Volgens een ooggetuige kreeg een groep van vijf of zes jongeren woorden met een badmeester. ,,Ik weet niet waar het over ging, maar opeens sloeg een van hen de badmeester met zijn vlakke hand in het gezicht’’, zegt de bezoekster, die anoniem wil blijven. ,,Er waren meteen veel omstanders en de beveiliging was er snel bij. De groep is daarna naar de uitgang begeleid. Daar moesten ze wachten op de politie, maar dat deden ze niet. Een badjuffrouw werd tussen de hekken gedrukt en haar telefoon waarmee ze filmde uit haar handen geslagen.’’

Incidenten

Angela Snel bevestigt het incident. ,,De badmeester heeft er een dikke wang aan overgehouden. We doen aangifte.’’ De Fakkel ligt op dit moment onder een vergrootglas. Eind juni liep het helemaal uit de hand in het zwembad. Bezoekers gingen met elkaar op de vuist, jongeren die niet meer naar binnen konden vanwege de drukte klommen over de hekken en er werd in het zwembad alcohol gedronken. Burgemeester Anny Attema dreigde daarna het zwembad te sluiten als zich opnieuw incidenten zouden voordoen.

Burgemeester Anny Attema heeft gereageerd op het incident van woensdagmiddag. ,,Het was een vervelend incident, maar dat is niet altijd te voorkomen. Het gaat erom dat het zwembadpersoneel hierop goed reageert, en dat is gebeurd. Door het adequate optreden van datzelfde zwembadpersoneel is verdere escalatie voorkomen.’’

Prikkeldraad

Sindsdien zijn er meer beveiligers, is prikkeldraad in de hekken rondom het zwembad geweven en mogen in de weekeinden jongeren tot 14.00 alleen onder begeleiding van 21-plussers naar binnen. Ook is bij de uitgang een mobiele camera geplaatst

Prikkeldraad aangebracht bovenop de hekwerken
Mobiele camera toezicht

Anti-islam spandoeken

In de nacht van vrijdag op zaterdag 20 juli zijn er diverse spandoeken opgehangen met anti-islam uitingen bij zwembad De Fakkel. Deze zijn opgehangen door actiegroep Voorpost.

De actiegroep vindt dat de gemeente de misstanden bij het zwembad aan de Sportlaan verzwijgt. Op de spandoeken zijn teksten te lezen als ‘Door Islam-vertier geen zwemplezier’ en ‘Zwemterreur = Islamterreur, gemeente verzwijgt’.