Lokaal

Wereldkampioen met twee kromsnavels

Bij de wereldvogeltentoonstelling in Talavera de la Reina (Spanje) is de Ridderkerker Teun Knoop met vier vogels in de prijzen gevallen. Het lid van Witroka werd afgelopen week wereldkampioen met twee kromsnavels en won daarnaast zilver en brons.

“Ik heb wel vaker goud gewonnen met daarnaast zilver of brons, maar dit is de eerste keer dat ik vier medailles heb gekregen” zegt de vergulde Knoop, die zeven van zijn vogels voor de Campeonato Mundial de Ornitología had ingezonden. Bij deze 71ste wereldtentoonstelling waren dit jaar ruim 20.000 vogels te zien. Nederlandse kwekers zorgden met 690 exemplaren voor het Hollandse aandeel.

Teun Knoop deed met zijn kleurparkieten mee in verschillende categorieën. Hij werd wereldkampioen met een opaline cinnamon met oranje masker. Ook voor een door hem gekweekte roseicollie palid was de hoogste waardering. Nog hoger was de score van een groene roseicollie, maar Knoop werd met deze topper met een puntje afgetroefd door een Portugees. Brons was er voor de Ridderkerker met een roseicollie ino opaline.

Goed ingeschat

Met prijzen voor vier van zijn zeven vogels had Knoop vooraf de kansen van zijn mooiste kwekelingen in het internationale deelnemersveld goed ingeschat. “Toen ik de vogels had geselecteerd heb ik thuis op een briefje geschreven dat ze goed zouden zijn voor een keer goud, een keer zilver en een keer brons. Dat is toch aardig uitgekomen” zegt de tweevoudig wereldkampioen, die met deze mooie oogst toch niet helemaal tevreden is.

Het zit hem niet lekker dat hij het voor het derde jaar op rij met zilver moet doen zijn mooiste groene collie. “Net als in Italië en Portugal weer tweede. Nu ben ik echt niet de Joop Zoetemelk van deze categorie, want ik heb ook al twee keer goud gewonnen. Alleen, dit is echt mijn specialiteit en dan wil je gewoon winnen. Maar het is natuurlijk wel mooi dat ik in de breedte wel mooi heb gescoord. Daar ben ik toch wel tevreden over” aldus Knoop.

Door: BAR Lokale Media, deze week te lezen in De Combinatie.