Lokaal

Wereldwinkel in gemeentehuis Ridderkerk

In de hal van het gemeentehuis staat sinds vorige week een vitrinekast die ingericht is met een selectie uit het gevarieerde aanbod van Wereldwinkel Ridderkerk.

De tentoongestelde artikelen geven een goed overzicht van wat er op het gebied van Fairtrade handwerk verkrijgbaar is. Onder andere glaswerk uit Swaziland, vazen uit Indonesië, leren tassen gemaakt van natuurlijke materialen uit Afrika en kleurrijke schalen uit Mexico.

De artikelen zijn honderd procent Fairtrade. Dat betekent dat de producenten in ontwikkelingslanden een eerlijke prijs voor hun producten krijgen en dat de arbeidsomstandigheden in orde zijn. In samenwerking met de bibliotheek worden er koffieochtenden georganiseerd waarbij achtergrondinformatie over de artikelen wordt gedeeld.

Wereldwinkel Ridderkerk in de Schoutstraat is een zelfstandige stichting en bestaat al ruim dertig jaar. De winkel wordt gerund door vrijwilligers. Zij verkopen Fairtrade artikelen en duurzame cadeaus van over de hele wereld. Iets kopen in De Wereldwinkel bevordert de eerlijke handel en steunt de ontwikkeling van zilversmeden, pottenbakkers en koffieboeren op het zuidelijk halfrond.

Kernteam

Om ervoor te zorgen dat Ridderkerk een Fairtrade-gemeente blijft, is het de taak van het kernteam van de gemeente om met initiatieven en campagnes te komen. De vitrinekast in het gemeentehuis is daar een voorbeeld van. Wethouder Henk van Os, ambassadeur van de Wereldwinkel: “Als gemeente vinden wij Fairtrade belangrijk. Met het tentoonstellen van deze artikelen brengen wij eerlijke handel extra onder de aandacht.”

Foto: Gemeente Ridderkerk