Lokaal

Wespen: wat kun je er tegen doen

De wespen zijn weer actief. De geel-zwarte zoemers zien er mooi uit, maar kunnen pijnlijk steken en voor veel overlast zorgen. Met deze tips houdt u ze op afstand.

In Nederland komen twee soorten wespen veel voor: de gewone wesp en Duitse wesp. Qua uiterlijk verschillen de twee soorten enigszins van elkaar, maar een vervelende overeenkomst is de angel waarmee ze gemeen kunnen steken.

Het grootste deel van het jaar maken wespen zich nuttig door op plantenetende insecten te jagen, maar in de nazomer en herfst gaan ze op zoek naar zoetigheid, en kunnen daarmee een plaag vormen voor mensen. Vaak zien we een van deze drie reacties bij mensen die belaagd worden door een wesp:

  • Ze negeren het insect, dat dan vanzelf weg vliegt.

  • Ze worden bang en vluchten.

  • Ze worden bang en gaan slaan.

Vooral de laatste reactie is onverstandig: wespen kunnen erg agressief reageren als ze opgejaagd worden. Het is daarom aan te raden om rustig te blijven en de juiste maatregelen te nemen.

Waarom vallen wespen mensen lastig?

Als er larven in een wespennest zitten, dan staan de wespen op dieet. Dit vullen ze aan met een zoetigheid die de larven afscheiden. Later in het wespenseizoen, wanneer er minder larven in het nest zitten, is er minder zoetigheid aanwezig, waardoor de wespen hier buiten het nest naar gaan zoeken. En die zoetigheid is helaas vaak in de buurt van mensen te vinden.

Zo houdt u wespen op afstand
Gelukkig zijn er verschillende dingen die u kunt doen om wespen uit uw buurt te houden.

Geuren

Er zijn verschillende geuren waar wespen absoluut niet van houden:
– Kruidnagel.
– Sinaasappel of citroen: snijd de vrucht doormidden en steek er een aantal kruidnagels in voor het beste effect.
– Ui.
– Azijn.
– Koffie.
– Wierook.
– Geranium.
Een schaaltje of schoteltje met een van deze dingen/vloeistoffen of een paar brandende stokjes wierook op uw tuintafel jaagt de wespen weg.

Vermijd zoete geuren op uw huid
Zonnebrandcrème en zoete parfumgeuren ruiken vaak erg prettig. Niet alleen voor u, maar ook voor wespen. Als u zo’n product dus op uw huid hebt aangebracht, loopt u grote kans de aandacht te trekken van een of meerdere wespen.

Plaats een wespenval
Een wespenval is een zeer effectief middel om van wespen af te komen. Gevuld met een zoete vloeistof, bijvoorbeeld limonadesiroop of bier, trekt zo’n val wespen aan, die vervolgens vast komen te zitten. De wespen sterven dan op een milieuvriendelijke manier, zonder dat er gif of een ander bestrijdingsmiddel bij komt kijken.

U kunt een wespenval in veel winkels kopen, maar er ook gemakkelijk zelf een maken. Gebruik hiervoor een doorzichtige plastic fles en snijd deze doormidden. Plaats het bovenstuk met de hals en opening naar beneden in het onderste gedeelte van de fles en druk deze aan tot hij klem zit. Vul de val vervolgens met een lekkere zoete vloeistof. Let erop dat limonadesiroop ook snel bijen aantrekt!

Plaats een hor of vliegengordijn
Een hor of vliegengordijn bij uw deuren en ramen zorgt ervoor dat wespen niet zomaar binnen kunnen komen.

Dood ze met een natuurlijke spray
Heeft u een wesp in huis en wilt u het insect per se uitroeien? Dan kunt u een spray op basis van natuurlijke pyrethrinen gebruiken. Dit is een plantaardig insectendodend middel, dat niet schadelijk is voor mensen en warmbloedige dieren.

Wat te doen bij een wespennest?

Een enkele wesp is meestal niet zo’n probleem, maar een ander verhaal wordt het als u een wespennest bij uw huis hebt. De aanwezigheid van een wespennest merkt u al snel als er veel wespen in en om uw huis of tuin vliegen. Het nest zelf herkent u aan de grijsachtige kleur, het papierachtige materiaal en de ronde vorm. Vaak zijn de nesten gebouwd in gaten.

Blijf op afstand

Zodra u een nest ontdekt heeft, kunt u het beste op afstand blijven. De wespen kunnen agressief worden wanneer ze u als indringer zien, en het laatste wat u wilt, is een zwerm woedende wespen achter u aan krijgen. Stop vooral niet de opening van het nest dicht; de wespen zullen een andere uitweg zoeken en kunnen – bij een nest onder de dakpannen – daardoor bijvoorbeeld makkelijker in huis terechtkomen.

Plaats een ‘Waspinator’

Wespen blijven uit de buurt van andere wespennesten. Om ze te foppen, kunt u een nepnest ophangen, een zogenaamde ‘Waspinator’, ‘wespenverjager’ of ‘wespenzak’. Doe dit bij voorkeur zo vroeg mogelijk in het seizoen, zodat de koningin een ander territorium zoekt.

Schakel de ongediertebestrijding in
Als u veel last hebt van het wespennest, kunt u de ongediertebestrijding inschakelen om het nest te verwijderen. Hoewel er gifsprays beschikbaar die u voor de ingang van het nest kunt spuiten, kunt u bestrijding het beste aan professionele bestrijdingsdiensten overlaten.

Wat u verder moet weten over wespen

  • Het gif van wespen trekt andere wespen aan.

  • Een wespensteek wordt vaak na 24 uur minder pijnlijk.

  • Een hoornaar is een grote wespensoort die zeer agressief kan zijn.

  • Doorgaans overleven alleen bevruchte koninginnen de winter. In het voorjaar zoeken ze een geschikte plek voor een nest om een nieuwe kolonie te stichten.

Bronnen: Milieu Centraal, Wespennestbestrijden.com & Hovenier Roel Zuidema