Wethouder Franzen bezoekt Geheugenpaleis

In Wijkcentrum West komt elke woensdag een groep senioren samen bij het Geheugenpaleis. Een ontmoetingsplek voor wie geheugenproblemen heeft. Wethouder Laurens Franzen (Wmo) sloot een middag aan.

Het Geheugenpaleis is een initiatief van SOL (Samen Ondernemend Leren), een welzijnsorganisatie in Rotterdam. Vier jaar geleden begon de samenwerking met de Riederborgh. In Wijkcentrum West komen elke week zo’n vijftien ouderen samen, vanwege corona tijdelijk opgedeeld in twee dagdelen. Ze drinken koffie, kletsen, maken muziek en doen oefeningen.

Het succes is volgens organisator Leni Nugteren aan een paar punten te danken: “We leggen allereerst niet de nadruk op de ziekte. De ouderen zijn hier niet de patiënt, maar gewoon zichzelf. Daarnaast proberen we oefeningen te doen die hen blij maken en hun hersenen stimuleren. We zingen liedjes van vroeger en doen ritmeoefeningen met drumstokken. Dat kan de geestelijke gezondheid positief beinvloeden. Bovendien zorgt het Geheugenpaleis ervoor dat het thuisfront tijdelijk wordt ontlast. Een belangrijke groep die we niet willen vergeten.”

Wethouder Franzen, die tijdens zijn bezoek een aantal ritmeoefeningen mocht meedoen, is trots op deze bijzondere plek: “Het Geheugenpaleis geeft senioren met geheugenproblemen de kans om een stukje zelfvertrouwen en zelfredzaamheid te behouden. Ik ben blij dat we daar als gemeente een steentje aan kunnen bijdragen.”

Vanwege het succes en de groeiende vraag komt er een tweede Geheugenpaleis in Ridderkerk.

Vrijwilligers Omdat de coronamaatregelen versoepelen, kunnen de activiteiten weer worden uitgebreid. De vraag naar vrijwilligers neemt daarmee toe. Heeft u interesse? Mail dan naar lenin@riederborgh.nl.

Foto: Gemeente Ridderkerk