Lokaal

Wethouder Peter Meij: “Het is een tijd van alle hens aan dek, maar er wordt ook veel in gang gezet” – Deel 1

Ondanks dat er veel stilligt door de coronacrisis is de gemeente Ridderkerk volop aan de slag met diverse leuke, maar ook minder prettige kwesties. Zo spraken wij wethouder Peter Meij over niet minder dan zeven diverse kwesties die momenteel de aandacht vereisen. Vandaag de eerste drie onderwerpen.

Uitgaven Ridderkerk

Volgens Meij heeft Ridderkerk sinds jaar en dag een sober uitgavenpatroon. “We onderscheiden incidenteel en structureel geld. “Omdat we als dorp altijd veel hebben gespaard, kunnen we incidentele(wat eenmalig binnenkomt) zaken goed bekostigen, maar structureel (over de lange termijn) komen we geld tekort. Dat is moeilijk uit te leggen, maar heeft te maken met de kosten van het sociaal domein.” Er is volgens hem sprake van een spaarpot, maar ook een zorgelijk structureel tekort. “Ondanks deze coronatijd moeten we de economie stimuleren, mensen perspectief bieden en duurzaam blijven investeren in zaken die Ridderkerk toekomstbestendig maken.” 

Digitale oude foto’s Ridderkerk

Met de komst van het nieuwe gemeentehuis is er ook een deel van het oude gemeentehuis afgebroken waarin het archief zat. Hierdoor is een groot deel van de fotobestanden naar Rotterdam verhuisd. “Dan heb je het wel ter beschikking, maar niemand van hier gaat ernaartoe of weet wat er is opgeslagen.” Dat leidde een jaar geleden tot de vraag of het gedigitaliseerd kon worden. “Daar ging ongeveer een half jaar overheen. Nu is het fotobestand zo gerangschikt dat de bestanden ook va de site van Oud Ridderkerk te zien zijn.” Volgens Meij betreft het vooral foto’s van dingen die nu verdwenen zijn. “Dat voelt wel nostalgisch. Het mooie is dat waar je ook woont je ze makkelijk terugvindt op naam en onderwerp. We zijn ook trots dat Ridderkerk zulke ondernemende vrijwilligers met zulke technieken heeft.” 

V.l.n.r. Leen Willemstein, Leen van Noort, Marten Douma en zittend Kees Alderliesten van Stichting Oud Ridderkerk met wethouder Peter Meij.


Fietspad de Ringdijk

Als je over de Ringdijk in Slikkerveer fietst, is de verwarrende rijroute je vast al eens opgevallen. Er is een nieuw fietspad over de dijk en stroken naast de bestaande weg. “We zijn bezig om dingen herkenbaar te maken in de buitenruimte. We willen daar ook een bord plaatsen met informatie waar je naartoe gaat en waar de route begint.” De route moet uiteindelijk de naam F15 krijgen. “De fietsroute begint in Ridderkerk en gaat naar Barendrecht en Albrandswaard. De bedoeling is deze later door te trekken naar Sliedrecht, de Noord over en langs de A15. Die komt er waarschijnlijk in 2021.” 

Daarnaast moet er ook een fietsroute van Dordrecht naar Rotterdam lopen, waarvan er één pad richting de Brienenoord gaat en één pad richting Kralingse Zoom. “Dat wordt waarschijnlijk 2025, omdat het wordt meegenomen in het vernieuwen van de Van Brienenoordbrug.” Tot slot vraagt het stuk asfalt in Ridderkerk-West ook aandacht. “Dat ligt naast een beoogd onderdeel van de HOV route en daar staat een vrije busbaan gepland. Zodra de locatie van de busbaan bekend is kan de aanpak van het fietspad geschieden. Dat wordt daarom waarschijnlijk april 2021.”

Morgen volgt deel 2 van dit gesprek.

Dit verhaal was te beluisteren bij het radioprogramma Prettig Weekend. Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Luister dan elke zaterdag naar Prettig Weekend van 10:00 tot 12:00 uur of luister naar de herhaling op de maandagavond van 19.00 tot 21.00 uur via RTV Ridderkerk. Terugluisteren is ook mogelijk via ‘Uitzending gemist’ in de app of op de site. 

Foto’s: Gemeente Ridderkerk