Lokaal

Wethouder van Os geeft startsein voor websuper Picnic in Ridderkerk

Online supermarkt Picnic is uitgebreid uit naar Ridderkerk, Barendrecht, het dorp Heerjansdam (gemeente Zwijndrecht) en het Rotterdamse stadsdeel IJsselmonde.

Wethouder Henk van Os van de gemeente Ridderkerk heeft woensdag 7 juli 2021 het lokale distributiepunt van online supermarkt Picnic geopend. Daarmee is de websuper officieel van start gegaan. Voortaan bezorgen de kenmerkende elektrische wagentjes boodschappen in Ridderkerk, Barendrecht, Heerjansdam en het Rotterdamse stadsdeel IJsselmonde. Inmiddels hebben 12.500 huishoudens, wat neerkomt op bijna 20 procent, zich aangemeld voor de boodschappendienst. 

Zaterdag 10 juli 2021 is een reportage met uitgebreide samenvatting en interviews te horen tussen 10.00 en 12.00 uur in het wekelijkse radioprogramma Prettig Weekend op Radio Ridderkerk.

De bestuurder opende op symbolische wijze het distributiepunt, de zogeheten de hub, aan de Ringdijk 366. Van Os knipte met een megagrote schaar een lint door. Picnic gaat in eerste instantie met vijf elektrische wagentjes en vijftien bezorgers de weg op in het groene gebied aan de Nieuwe Maas. Die capaciteit zal geleidelijk aan worden opgevoerd.

‘Groeiende behoefte’

Wethouder Van Os (economie) is trots op de komst van het ‘duurzame en innovatieve bedrijf’ naar zijn gemeente. “Picnic is een mooie aanvulling op de lokale detailhandel van Ridderkerk en voorziet in een groeiende behoefte van mensen die graag thuis hun boodschappen bezorgd krijgen. Het duurzame karakter van het bedrijf past precies in de filosofie van onze klimaatvisie.”

Van Os wijst erop dat de online supermarkt niet alleen een hub heeft, maar zich ook op een tweede locatie vestigt. Picnic bouwt namelijk aan een groot geautomatiseerd fulfilmentcenter op bedrijventerrein Nieuw Reijerwaard. Van daaruit kunnen aan ruim 200.000 gezinnen per week boodschappen worden geleverd. Van Os: “Beide ontwikkelingen bieden straks werkgelegenheid aan honderden mensen. Ridderkerk biedt met haar arbeidspotentieel en ontsluitingen via snelwegen en rivier een optimaal vestigingsklimaat voor bedrijven. Hier zijn we als gemeentebestuur erg trots op.”

Coronaproof bezorging

Inmiddels hebben 12.500 huishoudens zich aangemeld voor de bezorgdienst. Dat is bijna 20 procent van het totaal aantal huishoudens in het nieuwe bezorggebied. De runners (bezorgers) van Picnic zorgen ervoor dat de boodschappen volledig coronaproof bij mensen aan de voordeur worden bezorgd. “Door de boodschappen thuis te laten bezorgen besparen ze een hoop tijd én een hoop ritjes met de auto naar de supermarkt”, zegt medeoprichter Michiel Muller. Iedereen die zich heeft ingeschreven in de Picnic-app wordt gefaseerd toegelaten.

De compacte elektrische wagentjes waarmee Picnic bezorgt zijn milieuvriendelijk, stil en staan niet in de weg. Bovendien betekent het bezorgmodel ook nog eens een aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot van auto’s, doordat consumenten niet meer naar de supermarkt hoeven te rijden. Picnic maakt een einde aan voedselverspilling, omdat het alleen díe levensmiddelen inkoopt die ook daadwerkelijk door klanten zijn besteld. Op die manier gaat niets verloren.

Na de zomer van 2021 start ontwikkelaar en verhuurder Impact Vastgoed met de bouw die een jaar in beslag neemt, waarna Picnic zelf de mechanisatie zal inbouwen.


Over Picnic

Voor de lancering eind 2015 heeft Picnic drie jaar lang in stilte met een team van 30 specialisten gewerkt aan het thuisbezorgen van boodschappen zonder onnodige tussenschakels. De klant kiest welke rit het beste uitkomt en weet via de Picnic boodschappenradar tot op de minuut precies hoe laat de bezorging zal plaatsvinden. De kosten van deze nieuwe manier van distributie zijn zo laag, dat de bezorging gratis is en de boodschappen de laagste prijs hebben. In 2018 startte Picnic ook in Duitsland en in 2021 in Frankrijk. Picnic is een initiatief van ondernemers Joris Beckers, Frederik Nieuwenhuys, Michiel Muller en Daniel Gebler.

Foto’s: Wessel Dekker