Lokaal

Wie verdient de vrijwilligersprijs 2021?

Vele inwoners maken in Ridderkerk het verschil voor een ander. Aan deze inwoners en groepen worden jaarlijks de Vrijwilligersprijzen uitgereikt. Een mooie blijk van waardering voor alles wat zij belangeloos voor de samenleving doen. Wie zou u willen aanmelden?

Gemeente Ridderkerk en Facet Vrijwilligerssteunpunt reiken jaarlijks twee vrijwilligersprijzen uit: de Jaap van der Graafprijs en de groepsprijs voor vrijwilligers. De prijzen worden normaal gesproken uitgereikt tijdens de nieuwjaarsreceptie. Op dit moment is nog niet bekend hoe de uitreiking dit jaar plaatsvindt.

Zo gewaardeerd

Shafiqa Habib won vorig jaar de Jaap van der Graafprijs, onder meer voor haar werk voor stichting Vluchtelingenwerk Ridderkerk en Gilde Ridderkerk. Ze kijkt blij terug op haar nominatie: “Winnen was een leuk en bijzonder moment. Ik had tranen in mijn ogen, omdat al mijn moeite en werk zo wordt gewaardeerd. Ik doe het niet voor niets. In Afghanistan, waar ik vandaan kom, deed ik vijftien jaar vrijwilligerswerk voor vrouwenrechten. Daar werd ik tegengewerkt. De waardering die ik hier ontvang doet mij goed en geeft me energie om nog meer te doen.’’

Het gewonnen geldbedrag heeft Shafiqa nog niet kunnen besteden. “Door corona lag er zoveel stil. Ik heb twee keer tijdens bijeenkomsten de koffie en thee ervan betaald, maar dat waren kleine bedragen. De rest bewaar ik tot het weer mogelijk is om iets te organiseren.’’

Te gek

De groepsprijs ging naar Hospice De Reiziger. Bestuurslid Marjo Klaassen: “De nominatie was al leuk, winnen nog leuker. We waren heel verrast.” Het hospice heeft door de coronacrisis een moeilijke tijd achter de rug. Maar er werd een goede bestemming gevonden voor het geld: “We moesten im- proviseren. We hebben het geld gebruikt voor het inrichten van een instructieruimte voor de vrijwilligers. In onze schuur is een verplaatsbare unit. Er moest van alles aangeschaft worden. We hebben met het geld het digibord deels kunnen bekostigen.’’

In de ruimte wordt ook vergaderd. Vorige week donderdag vierde het hospice in de unit met een klein comité het vijfjarig bestaan van de stichting. Gasten kregen dit weekend een high tea vanwege het jubileum. In september hoopt de stichting met alle vrijwilligers feest te kunnen vieren.

De prijsuitreiking bij Hospice De Reiziger.


Aanmelden

Vrijwilligers en groepen aanmelden kan tot 11 oktober 2021. Daarna buigt een jury zich over de inzendingen en kiest voor beide prijzen drie kandidaten.

Het aanmeldformulier is vanaf augustus te vinden op www.ridderkerk.nl/vrijwilligersprijzen. Meldt u liever schriftelijk uw kandidaat aan? Dan kunt u terecht in het kantoor van Facet aan Schoutstraat 5.

Foto’s: Gemeente Ridderkerk