Wie verdient de vrijwilligersprijs?

Vele inwoners maken in Ridderkerk het verschil voor een ander, zeker in deze bijzondere tijden. Aan deze Ridderkerkers en Ridderkerkse organisaties reikt de gemeente jaarlijks de Vrijwilligersprijzen uit. De prijzen zijn een mooie blijk van waardering voor alles wat zij belangeloos voor de Ridderkerkse samenleving doen.

Gemeente Ridderkerk en Facet Vrijwilligerssteunpunt reikten de afgelopen periode jaarlijks twee vrijwilligersprijzen uit: de Jaap van der Graafprijs en de groepsprijs voor vrijwilligers. Maandag 4 januari 2021 worden tijdens de nieuwjaarsreceptie (onder voorbehoud van coronamaatregelen) opnieuw vrijwilligers bedankt voor hun inzet.

Met liefde

Nel van Ballegooijen van de Zonnebloem won de Jaap van der Graafprijs voor 2019. Nel is daar 7 jaar algemeen bestuurslid. De nominatie verraste haar: ,,Het overviel me. Ik verwachtte niet genomineerd te worden.” Voor de Zonnebloem doet ze naar eigen zeggen ‘allerlei hand-en-spandiensten’. ,,Het is heel dankbaar werk. Ik vind het fijn om mensen te helpen, een praatje te maken en onder de mensen te zijn.”

Door de coronamaatregelen zijn er nu geen activiteiten, en belt ze haar gasten in plaats van hen te bezoeken. De Zonnebloem heeft ook een telefooncirkel om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan en gasten krijgen regelmatig een kaartje. Voor dat laatste is de geldprijs onder andere gebruikt. Daarnaast organiseerde de Zonnebloem een act voor de gasten, met een hapje en een drankje erbij. De vrijwilligers en het bestuur van de Zonnebloem en haar kinderen waren bij de uitreiking op het gemeentehuis. ,,Mensen zeiden tegen me dat ik het verdiend had, want je doet zoveel. Nou, met liefde hoor. Ik werk niet meer en wil toch graag wat doen voor een ander.”

‘Niet alleen voor ons’

De groepsprijs ging naar Voedselbank Ridderkerk. Die werd opgericht in 2002 en valt onder het IDB (Interkerkelijk Diaconaal Beraad). In Ridderkerk krijgen 90 gezinnen wekelijks een voedselpakket. Die worden ingepakt, verdeeld en voor een klein deel bezorgd door een hecht team vrijwilligers. Coördinator Wilma Bracké was vooral heel blij voor het team: ,,Wij? Er zijn zoveel mensen die mooi werk doen. Tegelijkertijd vond ik het ook heerlijk voor de vrijwilligers, voor iedereen die zo hard werkt.” Op 2 januari 2020 was het team met 8 vrijwilligers aanwezig. ,,Toen bleek dat we gewonnen hadden dacht ik: ,,Oh, meiden, jongens, we hebben ‘m!”. Dat hebben we niet zo vaak.” Toch nam ze voor haar gevoel de prijs in ontvangst namens alle Ridderkerkse vrijwilligers: ,,Er zijn er nog zoveel meer die met hart en ziel hun werk doen, maar waar je nooit wat van hoort.” Op de warme reacties van de klanten is daarom ook maar één reactie mogelijk: ,,Wij hebben hem toevallig gewonnen, maar er zijn nog zoveel anderen die hem óók verdienen.” De prijs gaan ze nog besteden aan een avond met de vrijwilligers.

Kent u vrijwilligers of vrijwilligersgroepen die één van deze prijzen wel verdient? Aanmelden kan vanaf augustus. U ontvangt van de gemeente een uitnodiging om kandidaten aan te melden.