Wie wordt de voorleeskampioen van schooljaar 2018/2019?

Op 18 februari werd in Bibliotheek Ridderkerk de regionale voorronde van de Nationale Voorleeswedstrijd gehouden. Leerlingen van elf verschillende basisscholen uit de regio namen hun publiek mee in een spannend verhaalfragment.

De scholen die meededen kwamen uit Ridderkerk en Sliedrecht. Quirijn Plomp van Openbare Basisschool de Piramide kwam als winnaar uit de bus! Hij gaat door naar de kwartfinale op woensdag 20 maart in Hellevoetsluis.

De eerste week van april is de provinciale finale in het Theater van Bibliotheek Rotterdam en op woensdag 22 mei 2019 is de landelijke finale in Schouwburg Amstelveen.

Quirijn Plomp

Quirijn las een fragment voor uit het boek Schattenjagers geschreven door James Patterson. Er zaten veel moeilijke buitenlandse woorden in het fragment wat een hoge moeilijkheidsgraad was. Quirijn wist op de juiste momenten zijn volume en toonhoogte aan te passen waardoor het publiek werd meegenomen in het verhaal. De jury bestond uit Cora van Vliet, Leslie Hartman en Trudy van Lent. Zij kozen Quirijn als winnaar.

De Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd is een voorleeswedstrijd voor kinderen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs. Door mee te doen leren leerlingen op een speelse manier dat voorlezen heel leuk en waardevol is. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die 15 minuten per dag (voor)lezen, uiteindelijk 1000 nieuwe woorden per jaar bijleren.

De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de bibliotheken. De Nationale Voorleeswedstrijd wordt financieel mogelijk gemaakt door Stichting Lezen. De voorrondes, kwartfinales en provinciale finales worden georganiseerd door medewerkers van de bibliotheken en de Provinciale Service Organisaties. De betrokken organisaties willen met deze wedstrijd een breed publiek laten zien dat voorlezen niet alleen belangrijk, maar vooral erg leuk is.