Lokaal

‘Wij gaan Voor een Fitte School!’

De rommelmarkt van CBS De Klimop (Centrum) trok woensdag 29 mei veel bekijks. Buurtbewoners. ouders en voorbijgangers vulden hun tasjes met appels, mandarijntjes, bleekselderij, paprika’s en spitskolen. De Klimop zamelde hiermee geld in ‘Voor een Fitte School’.

“De afgelopen maanden zijn we druk bezig geweest om zoveel mogelijk geld op te halen. In maart renden de kinderen maar liefst 2.750 euro bij elkaar met een sponsorloop. Daarnaast hebben we pannenkoeken verkocht en een schooldisco gehouden. De opbrengst van de rommelmarkt is ongeveer 760 euro. De school doneert zelf nog 760 euro vanuit het potje afval scheiden.”

Doel: 13.000 euro

“Het doel van dele crowdfunding-actie is om in totaal 13.000 euro bij elkaar te krijgen”,  vertelt locatieleider Simone Trompetter. “Bij elkaar hebben we nu zo’n 6000 euro. We zitten dus bijna op de helft. Volgende maand is er nog een bingo na schooltijd. Er is ook een bijdrage gevraagd aan Fonobori.”

Daarmee wil De Klimop een ‘bewegend leren pakket’ kopen dat is bedoeld voor meer bewegen in de gang. Er zitten spullen in waarmee een ninjabaan en lijnen op de vloer gemaakt kunnen worden. Met zulke pakketten leren kinderen op een bewegende manier. Denk aan hinkelend optellen, taalspelletjes in estafettevorm, of tafels automatiseren tijdens het stuiten van een bal.

Minder zitten

Simone is enthousiast: “Als fitte school geven we graag het goede voorbeeld. Kinderen zitten gemiddeld meer dan 7 uur per dag, waarvan veel uren op school. Wij stimuleren bewegen en willen te veel zitten en lijd achter een schermpje verminderen, De pakketten spreken de kinderen op een andere manier aan. Al bewegend nemen ze de lesstof sneller op en blijft die beter hangen.”

Op De Klimop is er doorlopend aandacht voor een gezonde leefstijl in de breedste zin van het woord: voeding, bewegen, sporten. Simone: “We willen dat leerlingen beter nadenken over hoe ze goed voor zichzelf kunnen zorgen. We leggen uit en laten zien dat je zelf invloed hebt op de manier waarop je leeft.”

Bewegen op school

Behalve de ‘gewone’ gym- en beweeguren geeft een vakleerkracht in de verlengde schooldag (gratis aanbod van 14.00-15.00 uur) extra sportlessen. Ook is er veel aandacht voor buiten spelen en heeft de school oog voor het milieu. Drie tot vier keer per jaar prikken alle leerlingen afval in de buurt van de school.

De school doet met de crowdfunding-actie mee aan een landelijke pilot ‘Voor een Fitte School’ . Daarvoor heeft zij de handen ineengeslagen met Steffanie Helmink (coördinator VET gezond), de gemeente Ridderkerk en de Family Factor. Op de rommelmarkt verkochten de kinderen eigen spullen. Daarnaast sponsorden Pb hovenier en Van Oers United bloemen, groenten en fruit.

Helpt u De Klimop met een donatie voor de aanschaf van het bewegend leren pakket ?

Bron: Gemeente Ridderkerk