Wildcamera: Welke dieren lopen er ’s nachts in uw tuin?

De gemeente Ridderkerk start met het burgerwetenschapsproject ‘Wildcamera – zoogdieren in de achtertuin’. Dit project wordt begeleid door het ecologisch adviesbureau Silvavir. In dit project verzamelen de inwoners van Ridderkerk gegevens over de verspreiding van in het wild levende zoogdieren in (achter)tuinen met behulp van wildcamera’s. Op de foto boven zijn twee buizerds te zien die onenigheid hebben in het Oosterpark. Dit beeld is vorig jaar gemaakt tijdens ecologisch onderzoek in het park.

Wildcamera

Een tuin wordt vaak bezocht door veel verschillende dieren. Deze zijn vooral ‘s nachts actief en daardoor leiden ze een verborgen leven. Met behulp van een wildcamera kunnen we deze nachtelijke bezoekers in beeld brengen. Wildcamera’s maken een foto zodra er een dier voor het oog van de camera beweegt. Dit is niet alleen leuk en leerzaam, het levert ook waardevolle informatie op over hoe wilde zoogdieren leven.

Om te achterhalen welke type tuinen dieren juist aantrekt of afstoot, zijn we op zoek naar alle verschillende type tuinen. Elke tuin is dus geschikt. Een vrijwilliger plaatst de wildcamera in uw tuin en verzorgt de techniek. De vondsten delen we met u.

Lijkt het u leuk om vier weken een wildcamera in uw tuin te krijgen? Meld u dan aan via ridderkerk.nl/wildcameras. Let op: er is een beperkt aantal camera’s beschikbaar.

Meer informatie vindt u op silvavir.com/burgerwetenschapsproject-wildcamera-zoogdieren-in-de-achtertuin.

Foto: Gemeente Ridderkerk