Winkelend publiek houdt zich aan coronamaatregelen winkeliers Ridderkerk

Maandag 23 maart 2020 heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Winkels worden verplicht om maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat mensen afstand houden, bijvoorbeeld via een deurbeleid.

Markten zijn hiervan uitgesloten omdat deze op sommige plekken in het land een essentieel onderdeel van de voedselketen zijn. Wel moeten gemeenten en marktmeesters kijken hoe ze ervoor kunnen zorgen dat voldoende afstand gewaarborgd is.

Weekmarkt

Van een afstandje lijkt het op de weekmarkt in Ridderkerk misschien business as usual. Met tassen vol groenten, fruit, nootjes, bloemen en kaas lopen de bezoekers vrijdag door het centrum Toch is het aanzienlijk minder druk dan anders.

De aangescherpte maatregelen van het kabinet hebben ook effect op de supermarkten en winkels in Ridderkerk. De regel van 1,5 meter afstand wordt nauw nageleefd en er worden maar een beperkt aantal mensen tegelijkertijd binnengelaten. Maximaal één klant per tien vierkante meter vloeroppervlak mag de winkel in. Ook gaan medewerkers hesjes en/of buttons dragen met daarop de tekst: “1,5 meter afstand”.

Voor de supermarkt Albert Heijn bij het winkelcentrum Ridderhof staat een rij klanten met boodschappentas in de hand te wachten. Ze krijgen een seintje en een gedesinfecteerd winkelkarretje aangereikt als ze naar binnen mogen. Voor de winkel staat ook een waarschuwingsbord: ‘Houd 1,5 meter afstand’. En dat doen de meeste mensen in de rij ook.

Albert Heijn

De Kruidvat drogist aan de Koningshof heeft een medewerkster voor de deur staan. Zij let op dat er maximaal twintig mensen in de winkel zijn. Dat controleren ze aan de hand van de winkelmandjes. “De mensen houden ook rekening met elkaar, zien we,” zegt een medewerkster.

Kruidvat Ridderkerk

Tussen het winkelen door genieten de mensen ook nog van het zonnige weer op zitbanken op het Jorisplein. Soms wel 1,5 meter afstand maar bij partners gebeurt dat niet.

Jorisplein

Helaas hebben kappers, beautysalons hun deuren gesloten, omdat zij de 1,5 meter afstand niet kunnen houden ten opzichte van hun klanten.

Foto’s: Wessel Dekker