Wooncompas gaat voor dementievriendelijke woningcorporatie

Wooncompas gaat zich inzetten om het certificaat ‘dementievriendelijke woningcorporatie’ te krijgen.

Mensen blijven steeds langer zelfstandig thuiswonen. Dat geldt dus ook voor mensen met dementie. Op dit moment woont naar schatting 70% van deze groep thuis. De verwachting is dat dit aantal de komende jaren zal stijgen naar 80%. Daar komt bij dat het aantal mensen met dementie de komende jaren door de dubbele vergrijzing in Ridderkerk enorm zal stijgen.

Een belangrijk doel van Dementievriendelijk Ridderkerk is om bewustwording te creëren: hoe ga je om met iemand met dementie? Hoe komen we tot een samenleving waarin mensen ontspannen met elkaar omgaan en volop plaats is voor mensen die ‘anders’ zijn.

Vanuit Dementievriendelijk Ridderkerk ontvangen organisaties en bedrijven in Ridderkerk een kaart met de vraag: Hoe dementievriendelijk ben jij? Ook vragen ze bedrijven om een training te doen van samendementievriendelijk.nl en zo een steentje bij te dragen aan een Dementievriendelijk Ridderkerk. Op de website van dementievriendelijkridderkerk.nl zetten ze de betrokken organisaties letterlijk op een locatiekaart in hun uitingen!

Jolande de Ruiter, mantelzorger voor een familielid met de ziekte dementie en werkzaam bij Wooncompas hoorde van deze kaartenactie en ging intern met deze vraag aan de slag. Met als resultaat de toezegging van Wooncompas om de trainingen in 2022 voor personeel te organiseren! Jolande: “Mijn moeder heeft dementie. Ik zie dus van dichtbij hoe belangrijk het is dat we op een goede manier omgaan met mensen die dementeren. Bijvoorbeeld door die mensen in hun waarde te laten en niet óver maar mét iemand te praten die dementie heeft. Ik ben blij en trots dat we hier ook bij Wooncompas mee aan de slag gaan komend jaar.”

Wooncompas vindt het belangrijk om oog te hebben voor mensen met dementie én hun mantelzorgers. Wooncompas sluit zich daarom aan bij DementieVriendelijk Ridderkerk. De medewerkers bij het klantcontactcentrum en wijkbeheerders hebben daarbij vaak een belangrijke signalerende functie. Ook willen we daarbij nog meer samenwerken met specifieke partijen zoals Facet Ridderkerk, Karaat Mantelzorg en de casemanagers dementie en andere partijen, bijvoorbeeld door de wijkbeheerder aan deze professionals te koppelen.