Soms kunnen kinderen (tijdelijk) niet thuis wonen omdat hun ouders bijvoorbeeld ziek zijn of problemen hebben. Dan is het fijn wanneer er mensen zijn die de zorg voor deze kinderen op zich willen nemen en waar ze kunnen blijven zolang dat nodig is. Pleegouders dragen (tijdelijk) de zorg voor een kind van een ander. Mensen zoals Mirjam en Anton uit Ridderkerk zijn pleegouder bij Enver. De organisatie zoekt meer mensen zoals zij, omdat de vraag naar pleegzorg blijft stijgen.
Mirjam en Anton hebben 3 eigen kinderen en 3 pleegkinderen. Na het krijgen van hun 3 eigen kinderen merkten zij dat er ruimte over was in hun huis en hart. Mirjam: ’’Vrienden van ons hadden geadopteerde kinderen en pleegkinderen. Wij kregen dus van de zijlijn de mooie en moeilijke momenten mee van pleegzorg’. ‘Wij voelden dat er ruimte was in ons hart om ook voor andere kinderen iets te kunnen betekenen. Ze hoeven biologisch gezien niet van jezelf te zijn om van ze te kunnen houden’.
Mirjam: ‘Wat wij mooi vinden aan pleegzorg is dat wij de kinderen een veilige en stabiele opvoedsituatie mee kunnen geven maar de kinderen ook kunnen laten zien waar zij vandaan komen en waar hun roots liggen’.
Bij een pleegzorgplaatsing blijven de ouders deel uitmaken van het leven van hun kind. Een goede samenwerking tussen pleegouders en ouders is daarom erg belangrijk. Mirjam: ’We willen de kinderen het gevoel geven dat zij niet hoeven te kiezen’.
Mirjam en Anton kregen hun pleegkinderen als baby. Het mooiste aan pleegzorg is om te zien hoe een pleegkind onderdeel wordt van je gezin en familie- en vriendengroep. Pleegzorg vraagt ook dat de mensen om je heen achter de pleegzorgplaatsing staan. Mirjam: ‘Het is hartverwarmend om te zien dat onze familie en vrienden net zo meeleven met een zwemdiploma of hun verjaardag als bij onze biologische kinderen’. De pleegkinderen horen er echt bij. Het is ontzettend waardevol om een pleegkind mee te kunnen geven dat hij of zij geliefd is en mag zijn wie hij of zij is. Het meegeven van basisveiligheid is voor ons erg belangrijk. Ik zeg ook tegen de kinderen, je komt niet uit mijn buik maar wel uit mijn hart’.
Mirjam en Anton benadrukken dat het belangrijk is om te praten over je gedachten en gevoelens. Mirjam: ’Pleegzorg vraagt om een stabiele relatie, ik ben heel erg blij dat ik dit samen kan delen met Anton. Ook is het fijn om contact te hebben met andere pleegouders, we hebben soms aan een half woord genoeg en kunnen elkaar met praktische zaken ondersteunen’.
Wanneer mensen overwegen om pleegouder te worden, raden Mirjam en Anton hen aan om zich goed te oriënteren en naar een informatieavond te gaan. Mirjam: ‘Je krijgt daar hele duidelijke informatie en je hebt direct de mogelijkheid om een pleegouder vragen te stellen. Zo heb je zowel van een professional als van een ervaringsdeskundige een goed beeld gekregen’.
Voor mensen die geïnteresseerd zijn in pleegzorg organiseert Enver een informatiebijeenkomst op dinsdag 7 september om 19.30 uur op de Heindijk 16 in Rotterdam IJsselmonde. Aanmelden voor de bijeenkomst kan via telefoonnummer 085 486 70 70 of e-mail pleegzorg@enver.nl. Meer informatie over pleegzorg is te vinden op enver-pleegzorg.nl