Lokaal

Zeventig jaar in dezelfde huurwoning

Burgemeester Marco Oosterwijk was afgelopen maandag op bezoek bij Jan de Jong. Hij wilde graag het verhaal horen van de Ridderkerker, die al zeventig jaar in dezelfde huurwoning woont.

Het gesprek met de 83-jarige De Jong ging niet alleen over de lange woonduur. Bij “Jan de Tuinman” horen ook mooie voetbalverhalen. Hij voetbalde zelf bij sv Slikkerveer en vv Rijsoord en werd daarna jeugdtrainer en trainer bij onder meer sv Bolnes en meerdere clubs in de regio. Bij alle Ridderkerkse voetbalclubs voelt hij zich even welkom. Want ook bij RVVH (waar hij nooit trainer was) heeft hij voetbalvrienden. De burgemeester was er al snel deelgenoot van met foto’s en krantenknipsels, die Jan vele jaren bewaard heeft.

Ook klaargelegd was het oorspronkelijke huurcontract dat toen nog huurreglement heette. Op 1 november 1953 ondertekend door zijn ouders. Het betekende de verhuizing van de Bedenrijweg naar een toen gloednieuwe woning aan de Koninginneweg.

In ere houden

De verhuizing ging met paard en wagen. De toen 13-jarige Jan de Jong had bij boer Blok aan de Benedenrijweg met paarden leren omgaan en bleek dit goed te mennen. Met de jaren waaierden zijn broers uit, maar Jan bleef in het ouderlijk huis. Na verloop van jaren kwam het huurcontract op zijn naam te staan dankzij zijn ouders. Zij stapten samen naar het gemeentehuis om dit te regelen. Zo’n overzetting was toen nog mogelijk en Jan is er nog dankbaar voor. “Dat is ook de reden dat ik hier het liefst blijf zitten. Dat ik hier mag wonen heb ik te danken aan mijn vader en moeder. En dat wil ik graag in ere houden” verklaart De Jong.

De zoon des huizes heeft dit ook op een andere manier tot uiting gebracht. Hij heeft het naambordje van zijn vader nooit willen verwijderen. “Ik ben daar weleens op aangesproken door de woningstichting, want mijn voorletters moesten bij de brievenbus staan. Maar ik wil het echt niet anders hebben” stelt Jan de Jong, die als tuinman nog niet denkt aan zijn pensioen. Nog altijd doet hij het tuinonderhoud voor particulieren.

Door: BAR Lokale Media, deze week te lezen in De Combinatie.