Lokaal

Zilveren medaille voor moedig optreden

De heer W. J. (Willem) de Roodt uit Ridderkerk ontving donderdag 21 juni 2018 de zilveren draagmedaille met loffelijk getuigschrift van de Stichting Carnegie Heldenfonds. De uitreiking door burgemeester Anny Attema vond plaats tijdens een bijeenkomst in de trouwzaal in het gemeentehuis van Ridderkerk.

Aanleiding voor de uitreiking van deze onderscheiding is het feit, dat de heer De Roodt met gevaar voor eigen leven het leven van een ander heeft gered. Dat deed hij na een eenzijdig verkeersongeval op dinsdag 4 april 2017 op de Rotterdamseweg. waarbij een auto met daarin twee vrouwen van 27 en 28 brandend in de sloot tussen Rotterdamseweg en Kievitsweg terechtkwam. De mede-inzittende kwam bij het ongeval om het leven. Ter nagedachtenis aan haar is naderhand een gedenkteken opgericht, aan de Kievitsweg. De bestuurster slaagde er in zelf uit de auto te klimmen en liep door de sloot heen en weer. Willem de Roodt was op dat moment met zijn vrouw in de buurt aan het wandelen. Hij hoorde de klap, zag de brandende auto in het water, alarmeerde 112 en rende vervolgens naar de sloot. Hij aarzelde niet, sprong erin en pakte de in de sloot dwalende bestuurster vast en begeleidde haar naar de kant.

Twee medewerkers van de politie, Sharon Dekker en David Wevers, hebben het moedige optreden van de heer De Roodt voorgelegd aan de Stichting Carnegie Heldenfonds in Den Haag. Ook het bestuur van het Carnegie Heldenfonds is tot het oordeel gekomen, dat de heer De Roodt met gevaar voor eigen leven heeft opgetreden. Hij liep onder meer het risico gewond te raken door een mogelijke explosie van de uit de auto stromende benzine. Het Carnegie Heldenfonds heeft daarom besloten de heer De Roodt de zilveren draagmedaille toe te kennen. Dat is de hoogste onderscheiding van het fonds. Daar hoort ook een loffelijk getuigschrift bij.

Over het Carnegie Heldenfonds


Het Carnegie Heldenfonds in Den Haag is een particuliere organisatie. Het is de Nederlandse afdeling van het internationaal werkende Carnegie Heldenfonds. De naamgever van het fonds is Andrew Carnegie, van 1835 tot 1919 directeur van de staalgigant United States Steel. Deze man schonk tijdens zijn leven honderden miljoenen aan goede doelen. Na een mijnramp in 1904 waarbij ook twee mannen die de ingesloten kompels probeerden te redden omkwamen, riep Carnegie een “Carnegie Hero Fund Commission” in het leven. Deze commissie kreeg een werkkapitaal van vijf miljoen dollar. In de daaropvolgende jaren ontstonden in meerdere landen zelfstandige Carnegie Heldenfondsen, in 1911 ook in Nederland. Onze Commissaris van de Koning, Jaap Smit, is op dit moment de voorzitter.

De stichting heeft een eenvoudig maar duidelijk doel: het verlenen van onderscheidingen en beloningen aan mensen die met gevaar voor eigen leven iemands leven hebben gered óf dat hebben geprobeerd te doen.

Foto’s: Erik Jonkman en Jos Wesdijk