Lokaal

Zonnige energienota voor bewoners Lente

Wethouder Marten Japenga heeft onlangs een kijkje genomen bij de zonnepanelen op het dak van het appartementengebouw Lente aan de Reijerweg. De 128 panelen op gebouw Lente van De Vier Jaargetijden zorgen voor een opbrengst van 40.000 kilowatt aan stroom per jaar.

De energie wordt gebruikt voor de verlichting in de gemeenschappelijke ruimten, de lift en hydrofoorinstallatie en dergelijke. Ook de opritverwarming bij de garage wordt in de nabije toekomst op het systeem aangesloten.

Besparen

Het bestuur van de Vereniging van Eigenaren nam het initiatief om de zonnepanelen op hun dak te leggen. Door deze eigen energiebron bespaart de Vereniging van Eigenaren (VvE) behoorlijk op haar maandelijkse energienota. Volgens Hans Ipskamp, voorzitter van de VvE, is de investering van 60.000 euro in ongeveer zeven en een half jaar terugverdiend. Dit mede door het binnenhalen van een SDE-subsidie. SDE staat voor Subsidie Stimulering duurzame energieproductie en klimaattransitie.

Omschakeling

Wethouder Marten Japenga is blij met dit soort initiatieven. “We staan aan de vooravond van grote veranderingen op energiegebied. We moeten afscheid nemen van fossiele brandstoffen, zoals aardgas. We gaan onze huizen op een andere manier verwarmen en verlichten. Dat is een hele opgave en daar komt nog veel bij kijken. Alles wat meehelpt aan deze omschakeling is belangrijk. Ook deze zonnepanelen aan de Reijerweg dragen hun steentje bij.”

Op de foto boven tonen Wim Broekhuijsen en Hans Ipskamp aan wethouder Marten Japenga de zonnepanelen op hun appartementen.

WoonWijzerWinkel

Inwoners van Ridderkerk kunnen met vragen over energiebesparing terecht bij de WoonWijzerWinkel, Directiekade 2 in Rotterdam. De informatiebus van de WoonWijzerWinkel staat ook regelmatig in Ridderkerk. Meer informatie via woonwijzerwinkel.nl en 010-7470147.

Foto: Gemeente Ridderkerk