Lokaal

Zonnige Veteranendag 2019 druk bezocht

Afgelopen zaterdag 22 juni 2019 werd de veertiende editie van de Ridderkerkse Veteranendag gehouden op het Koningsplein. Door het warme weer was het er goed toeven en werd deze editie dan ook druk bezocht.

Nadat wethouder Marten Japenga het middagprogramma op gang had gebracht, vertolkte de Ridderkerkse zanger Guus Bok een aantal gezellige en herkenbare liedjes. Ook was er de primeur van zijn eigen nieuwe single ‘Lange Dag’.

Daarna volgden de Saint Andrews Pipeband met trommels en doedelzakken, die eerder ook al gemarcheerd hadden door het winkelcentrum. Dit werd weer gevolgd door het officiële gedeelte van de middag. Voorzitter van het Ridderkerkse Veteranencomité Jan-Paul Apon was er trots op om zoveel Ridderkerkse veteranen aanwezig te zien. ,,Sommige zichtbaar, andere minder zichtbaar, maar wel aanwezig. Samen delen we onze verhalen”, aldus Apon. Ook mocht de Ridderkerkse burgemeester Anny Attema vol trots de Minister van Defensie Ank Bijleveld ontvangen. Ook zij sprak de aanwezigen toe en stak de veteranen een hard onder de riem. Veteraan Leen van Geenen bracht nog een mooi gedicht ten gehore.

Het programma werd na de toespraken vervolgd met de militaire fanfare, ‘Bereden Wapens’. Het 22-koppige orkest van de Koninklijke Landmacht stond onder leiding van dirigent Harold Lenssens en brachten een zogenaamd Anjerconcert, waarbij ze werden geassisteerd door het Belgisch zangtrio Les Chouettes in het kader van hun Tour of Freedom.

Het muzikale gedeelte op het Koningsplein werd afgesloten door muziekvereniging Harmonie Slikkerveer, die zowel met het orkest als de drumband aanwezig was. De gehele dag door konden bezoekers ook nog meerijden in een militair convoy, dat door het Ridderkerkse centrum haar rondje reed. Al met al weer een zeer geslaagde editie van deze Veteranendag.

Foto’s Erik Jonkman