Lokaal

Zorgorganisatie ZorgMies nu ook in gehele BAR-regio beschikbaar

Vijf jaar geleden is de mantelzorgorganisatie ZorgMies opgestart vanuit een licentieformule. Nu wil het bedrijf verder in de BAR-regio. “We zijn een mantelzorgorganisatie die ondersteuning biedt aan wie dat vragen. De kers op de taart van wat mensen zoeken”, zegt eigenaresse Simone van der Veen. 

Simone van der Veen

Vorig jaar startte de organisatie in Ridderkerk. Dit jaar zag Van der Veen een kans om ook verder uit te breiden. “Het was conform een mooie stap dus die heb ik met beide handen aangegrepen.” Volgens de eigenaresse werken er allerlei soorten mensen. “We hebben dames en heren van alle leeftijden. De mensen die er werken verrichten niet-medische werkzaamheden. Eerder ondersteunende aanvragen, zoals licht huishoudelijk werk, een boodschap doen, mee naar het ziekenhuis of een spelletje spelen tegen eenzaamheid.”

Het werk lijkt op thuiszorg, maar is niet hetzelfde. “We werken veel naast de thuiszorg. Zij doen het medische, wij niet. Dat houden we strikt gescheiden.” Ze beschrijft dat cliënten bijvoorbeeld mensen zijn die al thuiszorg hebben, maar nog wat missen qua aandacht. “We hebben daar standaard tarieven voor die uitgebreid kunnen worden. Er zijn ook veel opties om het te bekostigen, bijvoorbeeld via de WMO, PGB of via de verzekering.”

Gezinnen

Van der Veen zegt dat ze merkt dat veel mensen eenzaam zijn tijdens de crisis. “Familie valt weg of woont ver weg, Er is geen mogelijkheid voor dagopvang en verzorgingstehuizen zijn dicht.” Volgens haar raken mensen in een isolement en kijken ze daarom extra uit naar iemand die langskomt en aandacht voor ze heeft. “Al is het maar twee uur. Er is een grote behoefte aan.”

Behalve ouderen, zet ZorgMies zich ook in voor gezinnen. “Stel dat een kind ziek is. Nu de basisscholen dicht zijn, vragen alle kinderen thuis aandacht. Wij komen dan bijvoorbeeld langs om wat te gaan doen met het zieke kind zodat de ouders hun aandacht kunnen verdelen. Zo zijn er veel mogelijkheden voor diverse leeftijden en groepen.”

Naamsbekendheid 

De zaken gaan goed, zegt ze. “We hebben alleen nog wat naamsbekendheid nodig. Mensen zoeken snel grote organisaties voor zulke taken, maar we hopen dat ze ook de weg hierheen zullen vinden.” De ‘miessen’, oftewel de vrouwelijke werknemers, staan al paraat. “We hebben zo veel mensen die gewoon hard willen werken en het hart op de goede plek hebben. Bij ons heb je ook geen hoogstaande medische opleiding nodig, maar het is eerder belangrijk dat mensen willen werken en een goed gevoel willen geven.” 

Volgens Van der Veen hebben al haar werknemers die visie, ook de ‘Siemen’. “Dat zijn onze mannelijke werknemers. Die blijven een beetje achter, dus die kunnen we nog wel gebruiken. Het werk klinkt wellicht wat vrouwelijk, maar er zijn ook aanvragen van mensen die het leuk vinden als er een man langskomt. Die doet weer andere dingen en daar heb je andere gesprekken mee.

Mogelijkheden 

“Veel mensen beseffen niet dat de mogelijkheden er zijn of denken dat er geen budget voor is. Je kunt ook bij de gemeente aankloppen hiervoor.” Een ander vooroordeel is dat mensen denken dat je een groot medisch probleem moet hebben om dit aan te vragen. “Als jij een geestelijk probleem hebt, moeten we dat ook aanpakken en zijn we ook inzetbaar.” Daarnaast is ZorgMies ook te huur voor andere zorgbedrijven.”Zo kan ziekteverzuim onder werknemers daar laag blijven doordat onze werknemers bijspringen.”

Zelf hoopt ze dat de samenwerking met andere bedrijven nog veel beter wordt. “Ik wil binnenkort met verschillende zorgorganisaties om de tafel te kunnen. Als er een zorgvraag binnenkomt, is het belangrijkste niet wie hem vervult, maar dat hij wordt vervuld.” Het liefst ziet ze een samenwerking met bedrijven in de BAR-regio. “Als ik dan merk dat een cliënt zorg nodig heeft die ik niet kan bieden, zal ik zeker collega’s inschakelen.”

Werken bij

Werken bij ZorgMies betekent maatwerk verrichten. “Als er een aanvraag binnenkomt, wil ik er wel iemand naartoe sturen die een goed gevoel kan geven en vertrouwd is.” Voor de screening observeert ze mensen ook het liefst in de eigen omgeving. “Het grootste doel is om een goede klik te krijgen en met een vast team te werken, zodat cliënten zoveel mogelijk dezelfde mensen over de vloer krijgen. Ook hanteren wij duidelijke afspraken waar de grens is tussen cliënten en werknemers en noemen wij die ook in de contracten.”

ZorgMies werd vijf jaar geleden opgericht door een dame uit Zwijndrecht. Ze zag een groeiende behoefte van eenzame ouderen voor zulke zorg. Ze ging toen kijken naar de mogelijkheden en nu zijn er veertig vestigingen in Nederland. Naast gewone zorg, wordt er ook 24/7 zorg geleverd. Een aanvraag indienen voor zorg kan via de site ZorgMies.nl via mail of telefoon. Om te solliciteren vul je het formulier in op de site. 

Dit verhaal was te beluisteren bij het radioprogramma Prettig Weekend. Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Luister dan elke zaterdag naar Prettig Weekend van 10:00 tot 12:00 uur of luister naar de herhaling op de maandagavond van 19.00 tot 21.00 uur via RTV Ridderkerk. Terugluisteren is ook mogelijk via ‘Uitzending gemist’ in de app of op de site.