Zwerfafval prikken voor een schonere wijk

Minder zwerfaval zorgt voor een fijnere leefomgeving en een schoner milieu. Dat vindt ook Martin Voogt.

Hij prikt gemiddeld een keer per week afval in de wijk West. “Ik merkte dat de wijk er qua leefbaarheid op achteruit ging de afgelopen jaren. Dat komt mede door het zwerfafval op straat. Ik vind dat de leefbaarheid van de wijk een verantwoordelijkheid van ons allemaal is. Daarom besloot ik afval te gaan opruimen.”

Onnodig

Martin komt van alles tegen op straat. “Het zijn de kleinste dingen. Denk aan een snoeppapiertje, een frisdankblikje of een plastic tas. Veel mensen zijn het blijkbaar normaal gaan vinden dat je vuil op straat gooit. Ik zie bijvoorbeeld ook veel sigarettenpeuken. Terwijl de filter van die sigaret ontzettend schadelijk is voor de natuur.”

Niet alleen sigaretten zijn schadelijk voor de natuur, ook plastic kan grote gevolgen hebben. Dieren kunnen het opeten, erin verstrikt raken of het afval kan de bodem verontreinigen. Naast een fijne en schone leefomgeving, is het dus ook voor de natuur belangrijk dat er geen afval rondzwerft.

Eigenlijk vindt Martin dat het niet nodig zou moeten zijn om afval te prikken. “Het is zo duidelijk dat afval een probleem vormt, waarom gooi je dat dan op straat? Ik hoop dat als mensen mij zien opruimen, ze zichzelf toch even achter de oren krabben. Het valt mensen in ieder geval op dat ik opruim. Ik krijg regelmatig positieve reacties. Als mensen voorbij lopen, steken ze vaak een duimpje omhoog of ze roepen ‘lekker bezig’.”

Ook prikken?

Wilt u dus net als Martin zwerfafval opruimen? U kunt bij ons de benodigde materialen aanvragen. Denk aan een afvalgrijper, afvalzakken en handschoenen. Heeft u de materialen zelf, dan vraagt de gemeente u die te gebruiken.

Martin moedigt mensen aan om ook te gaan prikken: “Je moet het natuurlijk leuk vinden, maar de moeite is niet groot. Als iedereen af en toe een uurtje prikt, is de wijk zo schoon.”

Materialen aanvragen kan via onzetoekomstisduurzaam.nl/zwerfafvalmateriaal. Daar kunt u ook uw volle vuilniszak met zwerfafval aanmelden om te laten ophalen.

Foto: Gemeente Ridderkerk